BRAND SUCCESS

Merksucces: by Vivi.

door Vivi. is een Duits merk opgericht in 2021 door Vivian Wagner, bekend van pastelkaarten, kaarsen, sieraden en briefpapier.


“De ‘potential buyer’ functie is heel fijn. Dit helpt ons ongelooflijk om potentiële kopers te identificeren. Vervolgens nemen wij ook wekelijks contact op met hen."

Welk product is je favoriet en welke is je bestseller?

Mijn persoonlijke favorieten zijn onze kaarten met een armband met een 18-karaats vergulde hanger er aan. Ik heb elk ontwerp zelf gemaakt en geschilderd en dat is altijd terug te zien in ons kleurenpalet. Er gaat ongelooflijk veel tijd, liefde en artistiek talent in elke kaart.

Echter, de duidelijke favoriet van onze klanten en mijn team zijn de Bubble Candles en Dip Dye Candles, mensen worden gek van de prachtige kleuren.

 

 

Hoe ziet de ontwikkeling en productie van de producten eruit?

Enerzijds zijn dat de kaarten, waar ongelooflijk veel tijd in de ontwikkeling gaat zitten, van de eerste schets tot het bewerken met Photoshop tot de uiteindelijke drukklare versie, vele revisies en tussenstappen zijn nodig. De productie daarentegen is voor ons niet zo tijdrovend. De armbanden en kaarten worden gemaakt door alleenstaande moeders uit München, dus hier kan ik het werk goed uitbesteden.

Aan de andere kant zijn er de kaarsen, daar is het precies andersom, hier steken we de meeste tijd in, omdat we de productie in eigen beheer hebben. Het eerste ontwerp gaat veel sneller met de hand, maar de productie daarentegen is ongelooflijk tijdrovend, want elke kaars wordt door ons met veel liefde en met de hand gegoten of gedipt.

 

Wat zijn de stappen die genomen moeten worden voor de creatie van een nieuw product ?

Ik kan het je uitleggen aan de hand van het voorbeeld van onze schelpkaarsen: Alles begint met een eerste inspiratie, bijvoorbeeld in Griekenland ontdekte ik het idee voor onze schelpkaarsen. Daarna ga ik op zoek naar verdere inspiratie en moodboards voor mogelijke ontwerpen. 

We vragen onze waxleverancier om advies over welke wax het beste bij onze ideeën past en gieten er dan eerst een paar kaarsen mee zonder kleur totdat de vorm goed is. Dan spelen we met kleuren en beslissen we over de uiteindelijke tinten van de kaarsen. 

 

Wat is er bij jou veranderd sinds ons laatste blog interview in maart 2021?

Heel veel. Destijds deed ik alles zelf, van ontwikkeling tot productie en helemaal tot de verzending vanuit huis. Dat was een zeer intensieve en veeleisende tijd. Maar dat veranderde al in de zomer van 2021 met ons eerste magazijn. Inmiddels hebben we een kantoor met productie en magazijn.Momenteel heb ik vijf fulltime medewerkers en één parttime medewerker. Daarvan werken twee meiden fulltime in de productie, twee meiden fulltime in het magazijn, één fulltime in de boekhouding en één werkt parttime vanuit huis in de productie – en we zijn de boel nog aan het uitbreiden, we hebben nog veel op de planning staan.

 

Welke producten verkopen het best op Orderchamp?

De absolute bestseller zijn onze grote dip-dye kaarsen, vooral in Nederland zijn deze erg populair – en ze zijn binnenkort al een jaar in de collectie. In Duitsland blijft het onze pastel set. Het is de All Day Bestseller, maar over het algemeen is en blijft het de kaarsen sets, deze zijn super geschikt als cadeau.

 

Wat vind je het fijnst aan werken met Orderchamp?

Wat ik het fijnst vind is dat veel problemen door Orderchamp op een ongelooflijk goede en efficiënte manier worden opgelost. Een voorbeeld is de boekhouding. In tegenstelling tot andere platformen treedt Orderchamp niet op als tussenpersoon, maar hebben we een contract rechtstreeks met Orderchamp. Daardoor krijgen we automatisch een factuur met commissie en alles erop en eraan en hoeven we die alleen nog maar te uploaden naar ons boekhoudsysteem. Bij andere platforms moeten we een factuur genereren voor elke individuele bestelling met individuele klanten.

Op deze manier houden we tijd over en geeft Orderchamp ons de tijd om ons te focussen op de activiteiten die we leuk vinden en die echt zin hebben: Namelijk, het ontwikkelen van geweldige producten en het blij maken van onze klanten. Op deze manier houden we tijd over en geeft Orderchamp ons de tijd om ons te focussen op de activiteiten die we leuk vinden en die echt zin hebben: Namelijk, het ontwikkelen van geweldige producten en het blij maken van onze klanten.

 

Je verkoopt al een tijd op Orderchamp. Wat is er sindsdien veranderd op Orderchamp?

Wat mij vooral opvalt is dat Orderchamp veel internationaler is geworden. In het begin lag de markt vooral in Nederland, maar nu zie je de focus op Duitsland, België, Spanje en Frankrijk. Voor de rest zijn het vooral de vele features die zijn toegevoegd. Een voorbeeld is de “potential buyer” functie. Dit helpt ons ongelooflijk om potentiële kopers te identificeren. Vervolgens nemen wij ook wekelijks contact met hen op.

 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen online beurzen en fysieke beurzen?

De fysieke beurzen zijn over het algemeen wat interactiever, je moet de klanten meer benaderen. De inspiratie en indrukken die je opdoet zijn natuurlijk ongelooflijk, dat is online moeilijk te laten zien. Maar de moeite en de kosten zijn natuurlijk een groot nadeel. Er zijn momenten dat je een halve dag moet rijden, het kost een paar uur om je voor te bereiden en je betaalt een paar duizend euro voor de stand.

De online beurzen zijn daarentegen veel relaxter, omdat het reizen en een groot deel van de voorbereiding niet nodig is, wat veel tijd en geld bespaart. De Orderchamp Digital Fairs zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om jezelf en je nieuwe producten op een eenvoudige en ongecompliceerde manier te presenteren.

 

Wat zijn drie adviezen die je zou geven aan nieuwe merken?

  1. Begin met Orderchamp. Orderchamp is de makkelijkste manier om te starten in B2B, omdat het de makkelijkste manier is om het meest ingewikkelde te doen: boekhouden.
  2. Houd je vinger aan de pols. Kijk rond om te zien welke bestsellers er zijn en waar momenteel vraag naar is. Wees daarvoor ook actief op social media en kijk waar mensen enthousiast over zijn.
  3. De klant is koning! Tevreden klanten zijn het allerbelangrijkste. Met honderden bestellingen is het onvermijdelijk dat er iets stuk gaat tijdens de verzending. Het is belangrijk om de klant snel een eerlijke oplossing te bieden en altijd vriendelijk te zijn.

Wil je als retailer jouw assortiment uitbreiden met de prachtige producten van by Vivi.? Shop ze en profiteer van de beste inkoopvoorwaarden zoals: flexibele betalingsvoorwaarden, gratis verzending boven de €250 en lage minimum orderbedragen.

Gerelateerde posts