“We zien dat het gros van de retailers die we via Orderchamp hebben, internationaal is. Dat vinden we erg fijn, het is echt een nieuwe manier om internationale retailers aan te trekken!”

Maak kennis met dit Nederlandse bedrijf Yaviva, gevestigd in Zeist en zeven jaar geleden opgericht door Pieter Hofland. Dit bedrijf, dat hoogwaardige biologisch gecertificeerde merken en producten aanbiedt, geeft echt om de mens en de wereld en wilt door het aanbieden van deze producten mens en natuur een beetje mooier maken. Benieuwd naar dit prachtige bedrijf? Je kunt er alles over lezen in ons interview met Pieter!

Hoe is het idee voor Yaviva ontstaan? Wat is het verhaal erachter?

Toen ik 26 was, afgestudeerd filosoof, was het moeilijk om een baan te krijgen dus begon ik iets voor mijzelf. Het waren twee IT bedrijven in draadloze IT apparatuur, ook wel bekend als WIFI. Op een gegeven moment begon ik na te denken over het milieu en ecologisch verantwoord leven en toen had ik een realisatiemoment.

Ik gebruik gewoon WIFI en ben er ook niet op tegen, maar ik wil er ook geen dealer in zijn vanwege de straling. Ik denk er bewust over na, daarom wil ik liever dealer zijn van producten waar mensen gezonder van worden en waar de wereld een beetje beter van wordt. Dat bleek ecologische cosmetica te zijn. Ik kwam iemand tegen die in de cosmetica werkte en ik dacht dat dat gezonder en beter moest kunnen, en dat klopte. Toen ter tijd was ecologische cosmetica allemaal nog heel klein. Toen heb ik, inmiddels een jaar of zeven geleden, Yaviva opgericht.

Een eigen merk opzetten is echt een ander spelletje, fabrikant zijn is echt anders dan groothandel zijn. Bij een groothandel gaat het om het brede verhaal waarin meer merken passen. Een fabrikant is altijd een vrij smal verhaal. Ik vind het leuker om de hele biologische cosmetica naar een hoger plan te tillen. Dat vind ik een leukere uitdaging dan maar aan één merk werken.

Kun je ons meer vertellen over de merken die je via Yaviva verkoopt? En wat de redenen daarachter zijn?

Sowieso moeten de producten echt natuurlijk zijn. Eigenlijk moet elk merk biologisch gecertificeerd zijn, of de mogelijkheid hebben om dat te worden. Sommige merken zijn nog te klein daarvoor aangezien een certificaat erg kostbaar is. Wij willen deze kleinere merken helpen om groter te worden, zodat ze later ook gecertificeerd kunnen worden.

Verder moeten de binnenkant, de buitenkant en het verhaal kloppen. Ook de uitstraling, de social media van het merk, uit welk land komt het en wie de eigenaar is, zijn belangrijke punten in de keuze. Dat hele plaatje moet kloppen en op elkaar aansluiten. We hebben bijvoorbeeld drie make-up merken: Boho Cosmetics, Benecos, Uoga Uoga. Het is een soort driehoek, het versterkt elkaar. Uoga Uoga is het schoonste merk van europa, handgemaakte make-up op basis van mineralen en fruit pigment, voor de rest zit er niks in. Dat is briljant! Het is wat kostbaarder, heeft een bijzonder verhaal maar heeft allemaal losse poeders, niet iedereen houdt daarvan. Benecos is het goedkoopste biologisch gecertificeerde make-up merk van europa en Boho Cosmetics let heel erg op het gebruik van plastic en heeft een bohemian stijl, weer heel anders.

We willen het liefst merken uit Europa, dat heeft te maken met de CO2 uitstoot en de transport problemen die het met zich mee brengt als je producten van buiten Europa haalt. We hebben regels opgesteld bij het kiezen van merken. De eerste regel is dat we in elke categorie een goed merk willen hebben, het beste merk in hun soort. Regel twee is dat het zo dicht mogelijk bij ons geproduceerd moet zijn. Dit moet echter wel mogelijk zijn, we gaan eerst voor het beste product en dan voor de locatie. SURYA Brasil bijvoorbeeld, is het enige echt goede biologische en duurzame haarverf merk dus moeten we het wel uit Brazilië halen.

Wat zijn je doelen voor Yaviva?

Vroeger was de gaafste auto die je kon hebben een Hummer, een enorm bakbeest met een hele grote motor en een soort draaikolk in de tank. Nu zijn we 15 jaar verder en ben je eigenlijk een asociale beer als je zo een Hummer rijdt. Er is dus echt iets veranderd. Het zijn allemaal individuen en kleine bedrijven die kleine stappen zetten en daardoor samen een grote beweging maken. Bedrijven als L’oreal Paris moeten op een gegeven moment wel, je kunt niet meer achterblijven. Vooral nu er zo veel bekend is over de impact van de cosmetische branche op de wereld en het milieu. Ons doel is nu om voor elk product waar een reguliere optie in bestaat, daar een ecologisch/biologisch (gecertificeerd) product voor aan te kunnen bieden.

Welke merken/producten zijn momenteel bestsellers?

De make-up categorie is bij ons in verhouding enorm groot. We hebben drie make-up merken en die staan bij ons op nummer 1, 2, en 3. We hebben niet persé klanten die alleen maar make-up kopen maar blijkbaar is dat gewoon een heel goed lopend product. De wat grotere merken lopen vaak toch wat beter. Zoals Joik, die hebben 150 soorten producten. Verzin het en ze hebben het. Mensen vinden het prettig om naar één plek te gaan waar ze alles hebben.

Waar zit nog veel plek voor groei in de bio cosmetische markt

Op drie plekken eigenlijk. Ten eerste, alles wat schoon maakt. Cleansers, body wash, etc. Daar zit SLS in, dat is geen handig product om veel op je huid te gebruiken en het is vaak het eerste of tweede ingrediënt. In biologische body wash of shampoo zit dit product niet. De andere categorie is deodorant. Dit gebruik je vlakbij je lymfesysteem; in normale deo’s zit aluminium zout en dat kan erg schadelijk zijn. 

Ook in zonnebrand zijn nog veel stappen te zetten. In normale zonnebrand zit oxybenzone en naar alle waarschijnlijkheid is dit niet goed voor je huid, ook heeft reguliere zonnebrand een enorm aandeel in het afsterven van het koraalrif.

Wat de biologische cosmetica echt niet heeft is de absolute budget kant van de reguliere cosmetica. Maar je moet je afvragen; wil je dat wel? Wat krijg je dan?

Wat heeft je doen besluiten om te gaan verkopen via Orderchamp?

Wij hebben zelf ook een B2B platform maar uiteindelijk sta ik helemaal achter wat Plato al zei: “je moet mensen laten doen waar ze goed in zijn”. Wij zijn mega efficiënt en hebben een neus voor goede merken maar ik denk niet dat wij per definitie het beste platform hebben. Orderchamp is er in gespecialiseerd. The best of both worlds. Jullie hebben geen eigen merken, wij wel. Jullie hebben een fantastisch platform, wij wat minder. Dat is een win-win.

Is je B2B-omzet gegroeid sinds je via Orderchamp verkoopt?

We hebben een paar bestellingen per dag en ook hebben we via Orderchamp veel nieuwe klanten gekregen. We zien dat het gros van de retailers die we via Orderchamp hebben, internationaal is. Dat vinden we erg fijn, het is echt een nieuwe manier om internationale retailers te benaderen. Eerst deden we dat direct per regio, nu kunnen we dit op een iets bredere en geautomatiseerde manier en dat is erg fijn. 

Welk type retailer koopt jouw producten?

Tien jaar geleden waren het alleen maar de groene jongens maar we zien steeds meer dat er nieuwe concepten ontstaan: conceptstores, kleding, cosmetica & coffee stores in één. Allerlei combinaties die er voorheen nog niet waren. Waarom zou je voor een Nivea gaan als je ook een Alphanova sun zou kunnen kiezen? Wanneer twee producten een gelijke prijs en gelijke geschiktheid hebben; waarom zou je dan niet kiezen voor een biologisch/ecologisch verantwoord product? Het doet echt niet meer onder.

Heb je nog tips voor collega-ondernemers?

Mijn grootste tip is doorzetten: proberen, proberen, proberen. Ik heb in het totaal zes bedrijven opgezet en de grootste fout die ik elke keer weer maakte is dat ik van te voren ging bedenken wat klanten zouden willen en dat helemaal ging optuigen. Halverwege kwam ik er dan achter dat klanten net wat anders wilden of het net wat anders uitgevoerd wilde hebben. Als ik die flexibiliteit van te voren had ingebouwd was het nog beter geweest. Wees altijd trouw aan je filosofie, maar wees flexibel in je uitvoeren. 

Wil je als retailer jouw assortiment uitbreiden met deze prachtige merken van Yaviva? Shop ze en profiteer van de beste inkoopvoorwaarden zoals: flexibele betalingsvoorwaarden, gratis verzending boven de €250 en lage minimum orderbedragen.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram