“Bied jouw klanten de verzending die ze willen met Sendcloud.”

Herinner jij je die dagen nog dat je om 18.00 uur voor een gesloten winkel stond? Dat is lang geleden. Tegenwoordig winkelen consumenten klokje rond.! Of je nu een retailer bent die slechts via één kanaal verkoopt of al bezig bent met omnichannel strategie: in dit artikel ontdek je de beste tips van verzendsoftware leverancier Sendcloud en waarom jij als online retailer die momenteel slechts één kanaal gebruikt, kunt profiteren van een omnichannel strategie.  

Want alleen als je als retailer aan deze klantbehoefte van permanente bereikbaarheid kunt voldoen, zul je er ook in de toekomst in slagen een langdurige relatie met je klanten op te bouwen. Voor veel retailers die tot dusver alleen fysiek hebben verkocht, is het tijd om meer kanalen, zoals een online winkel, te openen. 

De redenen liggen voor de hand: steeds meer consumenten bestellen hun aankopen rechtstreeks op het internet. Een groeipercentage van twee cijfers en een markt van 80 miljard euro lonken. Tegelijkertijd willen de meeste klanten een moeiteloos en gemakkelijk verzendproces tot bij hun op de deurmat.

Maar het internet is niet alleen het internet. Als retailer is het belangrijk om je klaar te maken voor omnichannel commerce. Met name de gebruikerservaring in de winkel en het verzendproces hebben voor jou als retailer een enorme potentie voor optimalisatie.

1. Van omnichannel handel naar omnichannel verzending

Volgens het E-Commerce Delivery Compass 2021/22 van Sendcloud hebben 4 op de 10 consumenten in Europa speciale voorkeuren wat het bezorgbedrijf betreft. Hieruit blijkt dat de nationale postdienst de voorkeur heeft. Als je aan omnichannel commerce denkt, moet je ook aan omnichannel shipping denken. Vertrouw nooit op slechts één bezorger. Het gevolg: een verlies aan omzet en winst in jouw omnichannel commerce. Sommige B2C-klanten zweren bijvoorbeeld bij UPS, anderen houden van PostNL – een negatieve ervaring met een DHL-chauffeur kan genoeg zijn voor klanten om niet bij jouw winkel te bestellen vanwege een irrationele angst. Veel klanten zijn specialer dan je denkt. 

Technische problemen, stakingen of de typische vertragingen in de aanloop naar Kerstmis zijn punten die van invloed zijn op jouw tijdige verzending. Als de logistiek daardoor stukloopt, zul je ook weer klanten verliezen. Ga voor omnichannel verzending, bespaar geld, verhoog je omzet en de tevredenheid van je klanten. 

2. Vermindering van de verzendkosten

“Gratis verzending” is steeds vaker een verwachting van klanten. Ongeveer 80 % van alle klanten voelen zich door gratis verzending aangemoedigd om een aankoop te doen. Omgekeerd laten veel klanten hun winkelwagentje staan als er onverwachte verzendkosten zijn. 

De verzendkosten kunnen nog zo laag zijn, toch ontmoedigen ze de klant nog steeds om te kopen. Dat is de reden waarom steeds meer detailhandelaren kiezen voor “gratis verzending” voor de klant. Daarom is het des te belangrijker de verzendkosten te optimaliseren. Maak in ieder geval gebruik van de geoptimaliseerde tarieven van de aanbieders van verzend diensten en betaal niet de standaard prijzen. Alternatieve bezorgbedrijven zoals UPS en DPD kunnen je kosten nog verder drukken. 

Naast de bezorgbedrijven kun je ook optimaliseren via de minimum bestelwaarden. Veel klanten voelen zich aangemoedigd om aanzienlijk meer te kopen dan ze eigenlijk willen, alleen maar om gratis verzending te krijgen.

3. Het retourproces in omnichannel handel optimaliseren

Helaas zijn retourzendingen gewoon onvermijdelijk. Daarom is het des te belangrijker dat je het retourproces voor je klanten zo eenvoudig en ongecompliceerd mogelijk maakt. Uit ervaring blijkt dat 95% van alle klanten die een goede ervaring hebben gehad met het retourproces bij omnichannel commerce, naar dezelfde winkel zullen terugkeren. Naast terugbetalingen laten ook credits en informatie over de retourstatus jouw klanten stralen.

Houd het overzicht met het Sendcloud Analytics Dashboard – ideaal voor omnichannel verzendingen

Om ervoor te zorgen dat jij als retailer het overzicht over je retouren niet verliest, voorziet Sendcloud jou van een overzichtelijk dashboard. Zo heb je op elk moment een overzicht van alle inkomende en verwerkte retourzendingen en kun jij je voorraad beter beheren en optimalisaties doorvoeren, aangezien je de reden van de retourzending kent.

Optimalisatie van verzendingen met Sendcloud

Sendcloud wordt beschouwd als een expert op het gebied van het verwerken en optimaliseren van verzendingen. 

Of het nu dankzij de praktische tracking van je zendingen of het overzichtelijke retourportaal is. Jouw B2C verzendproces zal met Sendcloud net zo soepel verlopen als je gewend bent als B2B klant van Orderchamp.

Omnichannel verzendingen met Sendcloud

Bied jouw klanten de verzending die ze willen. Met het Sendcloud verzendplatform kunnen verschillende bezorgbedrijven zoals UPS en DPD eenvoudig in je systeem worden geïntegreerd. Optimalisatie van de zendingen zonder kennis van programma is gegarandeerd. Het bezorgbedrijf naar keuze kan met enkele muisklikken rechtstreeks in het systeem worden geïntegreerd.

Optimaliseer de verzendingskosten en profiteer van stabiele prijzen

Met Sendcloud als jouw partner kun je profiteren van vooraf onderhandelde, scherpe verzendkosten – dit geldt vaak zelfs wanneer de markt wordt beïnvloed door algemene prijsstijgingen. In deze gevallen profiteer je van Sendclouds zeer scherpe verzendtarieven, waar je na verloop van tijd groots van zult gaan profiteren. Wilt je meer weten over Sendcloud en de vele praktische functies? Maak dan vandaag nog jouw gratis account aan en ervaar zelf hoe je jouw omnichannel commerce met slechts enkele muisklikken naar een hoger niveau kunt tillen!

Bekijk de video hier.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram