Heb je een fysieke winkel en heb je interesse om een webwinkel te starten? In dit blog vertelt expert Mijnwebwinkel je waarom dit een goede keuze is, geven ze je tips over hoe je jouw webwinkel zo succesvol mogelijk kunt maken én welke stappen hierbij komen kijken. Zo kun je eenvoudig aan de slag!

Door: Pleun Cornelis, Marketing Mijnwebwinkel 

Redenen om digitaal te omarmen

Een webwinkel openen naast je offline winkel brengt vele voordelen met zich mee. Zo kun jij jouw verkoop flink vergroten met een online shop en kun je jouw bereik vergroten. Benieuwd hoe, wat en waarom? Dat leggen we je graag uit!

1. Het runnen van een webwinkel is goedkoop 

Een webwinkel openen brengt geen grote kostenpost met zich mee. Al voor een paar euro per maand kun jij jouw offline winkel uitbreiden met een online winkel. Ook verdere investeringen zijn laag. Je kunt namelijk beginnen met een kleine voorraad, die je hoogstwaarschijnlijk al in je winkel hebt liggen. 

2. Vrijheid en flexibiliteit

De tijd die je aan je webwinkel besteedt is volledig zelf in te plannen, dit geeft je veel flexibiliteit. Heb je een rustig moment in je winkel? Verwerk dan de orders van je webwinkel. Aan jou de vrijheid wanneer (en waar!) jij aan je webwinkel werkt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om tussen 9:00 en 17:00 aan je webwinkel te werken, dit is óók de vrijheid die bij een webwinkel komt kijken. 

3. Verkoopproces automatiseren 

Door je verkoopproces te automatiseren bespaar je een hoop tijd. Je klanten plaatsen namelijk online zelf hun bestelling en rekenen deze ook zelf af. Dit bespaart je handmatig bestellingen invoeren en afrekenen. Ook kun je de optie aanbieden om klanten hun online bestelling af te halen in je fysieke winkel. Zo combineer je ook nog eens beiden shops! 

4. Vergroot je bereik

Een webwinkel kan je bereik flink vergroten. Zo geeft het bijvoorbeeld potentiële klanten die niet in de omgeving wonen ook toegang tot je winkel. Daarnaast vergroot je ook nog eens je naamsbekendheid. Als mensen via Google op zoek gaan naar een bepaald product en jouw webwinkel staat bovenaan, is de kans groot dat ze op jouw webwinkel terechtkomen.

5. Assortiment uitbreiden

Met een webwinkel kun je jouw assortiment een stuk uitbreiden. Waar je in een fysieke winkel beperkt bent met het aantal vierkante meters die je beschikbaar hebt om je producten te showen, kun je met een webwinkel ontzettend veel verschillende producten toevoegen. Hierbij kun je natuurlijk ook weer je fysieke en online winkel combineren. Vraagt een klant naar een bepaald product in je fysieke winkel maar is deze daar niet meer beschikbaar? Verwijs dan naar je webwinkel! 

6. Verkoopstatistieken worden inzichtelijker 

Je webwinkel geeft je ook nog eens een inzichtelijk overzicht van je verkoopstatistieken. Zo kun je onder andere duidelijk zien wat je doelgroep precies is, hoeveel nieuwe gebruikers je er in een week bij hebt gekregen, het percentage van terugkerende bezoekers en ook van nieuwe bezoekers. Al met al kun je dus zien hoe jouw bezoekers zich gedragen; via welke pagina ze terechtkomen op jouw website, hoe lang ze op jouw webwinkel blijven, of ze veel producten bekijken en ook via welke pagina ze weer je webwinkel verlaten. 

Tips voor een succesvolle webshop

Naast de voordelen van een webwinkel en het daadwerkelijk starten van je webwinkel, geven we je nog een paar tips waardoor jouw webwinkel nog succesvoller wordt. 

1. Zorg voor een mooie en duidelijke homepage

De homepage is namelijk wat je bezoekers als eerste zien als zij op jouw webwinkel komen. Bezoekers willen meteen duidelijk zien wat zij op jouw webwinkel verder kunnen verwachten, bijvoorbeeld welke producten je verkoopt, en waarom zij dit product juist bij jou moeten kopen. Wil je graag meer tips over een effectieve homepage? Lees dan dit blog!

Voorbeeld: Moonloft

2. Vergeet je footer niet!

De bovenkant van je pagina is belangrijk, maar vergeet ook zeker de onderkant (je footer) niet! Wat je in je footer zet, wordt op elke pagina getoond en is bedoeld om je bezoeker te informeren. Zorg er dus voor dat er genoeg informatie staat, maar niet teveel. Doe hier inspiratie op voor een goede footer.

Voorbeeld: Room4kids

3. Benader geregistreerde klanten

Wanneer klanten een bestelling hebben geplaatst, zijn hun gegevens bij jou bekend. Hier kun je slim op inspelen door ze te benaderen met een e-mail waarin je ze suggesties geeft voor producten op basis van hun laatste aankoop, of juist nieuwe producten laat zien: ”Misschien vind je dit ook leuk’.

4. Maak van SEO je beste vriend

SEO staat voor Search Engine Optimization en betekent zoekmachine optimalisatie. Het houdt in dat je jouw positie in de zoekmachines (wat in 95% van de gevallen Google is) optimaliseert, waardoor jouw webwinkel hoog in de zoekresultaten komt te staan, zodat je de kans vergroot dat mensen op jouw webwinkel gaan rondneuzen. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals het opstellen van een zoekwoorden strategie, het gebruiken van meta omschrijvingen, ervoor zorgen dat je productomschrijvingen juist en volledig zijn, etc. Klik hier voor meer informatie.

Hulp nodig? Maak gebruik van deze 4 stappen

Enthousiast geworden voor het openen van een webwinkel maar weet je niet waar je moet beginnen? Door deze 4 stappen te doorlopen ben jij klaar om óók van je webwinkel een succes te maken!

Stap 1: Van bedrijfsnaam naar domeinnaam

Zorg ervoor dat je domeinnaam zo goed mogelijk op je bedrijfsnaam aansluit, zodat deze makkelijk te herkennen en onthouden is. Een domeinnaam is het adres (ook wel de URL) waarmee een website of webwinkel op het internet wordt gevonden.  

Tip: Lees hier 5 redenen waarom een domeinnaam zo belangrijk is.

Stap 2: Je huisstijl online doorvoeren

Het is belangrijk om de huisstijl van je fysieke winkel door te voeren in je online shop, omdat jouw (potentiële) klanten zo in één oogopslag kunnen zien en herkennen wie jij bent en waar je als merk, bedrijf en persoon voor staat.

Stap 3: Koppel je offline en online verkopen

Met de Kassa App van Mijnwebwinkel houd je altijd zicht op je online én offline bestellingen. Je voorraad loopt synchroon, retouren zijn makkelijk te verwerken en je dagomzet wordt automatisch berekend.

Stap 4: Check de online verkoopregels

Voor fysieke winkels en online shops gelden niet altijd dezelfde regels. Zo moet er in een webwinkel wat meer informatie verstrekt worden aan je klanten en je klanten hebben een 14-dagen retourrecht.

Mijnwebwinkel is het populairste webwinkel systeem van Nederland. Start ook je eigen webshop. Meer dan 42.000 webwinkeliers gingen je voor.

Geïnteresseerd? Koppel dan gauw je nieuwe Mijnwebwinkel webshop aan Orderchamp! Via de integratie hoef je niet meer handmatig foto’s en productbeschrijvingen toe te voegen. Zo ben je binnen no-time up and running! Heb je al een Mijnwebwinkel webshop? Koppel deze dan aan Orderchamp en ontvang €25,- shoptegoed en €100,- voor je eerste bestelling. Klik hier hoe jij jouw webshop eenvoudig kunt koppelen!

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram