Wil jij ook een webshop starten, maar weet je nog niet welke producten je wilt gaan verkopen? Misschien ben je zelf creatief en ga je eigengemaakte producten verkopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om producten op een laagdrempelige manier in te kopen bij een digitaal inkoopplatform. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw ingekochte assortiment vervolgens zo optimaal mogelijk wordt weergegeven op jouw webshop? In deze blog geeft Orderchamp partner CCV Shop je 4 handige tips!

Tip 1: Zorg voor een logische structuur & navigatie

Je wilt natuurlijk dat bezoekers op jouw webshop gemakkelijk de producten kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Dit vereist een logische indeling van jouw webshop, waarbij je uitgaat van een grove indeling in hoofdcategorieën die je vervolgens onderverdeelt in subcategorieën. Verkoop je op jouw webshop artikelen in de categorie tuin & planten? Dan kun je ervoor kiezen om ‘tuin & planten’ als hoofdcategorie te kiezen, en hieronder ‘tuindecoratie’, ‘planten’, ‘potten’ en ‘droogbloemen’ als subcategorieën te hangen. Zo vindt een bezoeker sneller het product waarnaar hij op zoek is dan wanneer je enkel de hoofdcategorie ‘tuin & planten’ zou aanmaken, zonder daaronder subcategorieën te hangen. Kanttekening: Houd er rekening mee dat wanneer je subcategorieën aanmaakt, er niet slechts één of twee producten in deze subcategorie staan. Immers, dan is het aanmaken van subcategorieën niet nodig en zorgt het alleen maar voor verwarring bij jouw bezoekers.

First things first

Houd daarnaast rekening met de volgorde van de categorieën die je toevoegt op jouw webshop. Zorg ervoor dat de belangrijkste categorie bovenaan of in ieder geval prominent op jouw webshop wordt getoond. Plaats wanneer je bijvoorbeeld sieraden & accessoires verkoopt niet ‘Sieradendoosjes’ boven ‘Oorbellen’, maar zorg dat ‘Oorbellen’ bovenaan staat omdat dit het soort product is dat je het liefste wilt verkopen. Hierover gesproken: het bovenste gedeelte van een website of webshop, oftewel het gebied boven de vouw, trekt maar liefst 80% van de aandacht van een bezoeker wanneer deze op jouw webshop belandt. Het is dus slim om jouw topproducten hier te plaatsen, en niet pas lager op de pagina. 

Tip 2: Onderschat het belang van productfoto’s en productomschrijvingen niet

Met enkel een logische webshopstructuur ben je er nog niet. Minstens zo belangrijk, al dan niet belangrijker, is de manier waarop je omgaat met productfoto’s en productomschrijvingen. Heldere en relevante productinformatie is een belangrijke factor voor een goede online ervaring. Een goede productpagina bevat gedetailleerde en duidelijke productbeschrijvingen, kwalitatieve afbeeldingen vanuit verschillende invalshoeken, nauwkeurige afmetingen en een actuele voorraadindicator. Ontvang je van de merken waar jij jouw producten inkoopt bij ieder product een omschrijving? Neem deze dan niet klakkeloos over, maar herschrijf hem en vul hem aan met details die belangrijk zijn voor jouw bezoekers. Is een product duurzaam? Vermeld het. Is het materiaal van het product van belang? Laat het jouw bezoeker weten. Op die manier zorg je voor unieke teksten (positief voor SEO), én bedien je jouw bezoekers zo optimaal mogelijk. Je probeert je immers in te leven in welke informatie zij over het product willen lezen. 

Houd altijd in je achterhoofd dat productbeschrijvingen jouw productpagina’s moeten aanvullen door jouw producten aan echte mensen te verkopen, in plaats van enkel een positieve bijdrage te leveren aan de ranking in zoekmachines.

Het perfecte plaatje

Wat betreft productfoto’s: zorg altijd voor consistentie. Kies bijvoorbeeld altijd voor productfoto’s met een transparante achtergrond in plaats van deze af te wisselen met een gekleurde achtergrond. Zo voorkom je dat jouw webshop rommelig oogt. Uiteraard moeten alle productfoto’s van hoge kwaliteit zijn zodat ze scherp worden weergegeven en is het slim om een product vanuit verschillende hoeken te tonen. Zo krijgt de bezoeker een zo goed mogelijk beeld van het product, om bijna exact dezelfde ervaring als in een fysieke winkel te creëeren. Krijg je productfoto’s aangeleverd van de merken waar jij jouw producten bij inkoopt? Probeer aanvullend zelf foto’s te maken van het product om voor onderscheidend vermogen te zorgen. 

Tip 3: Hecht waarde aan content

Misschien lijkt de relatie tussen content en het optimaliseren van jouw webshop ver te zoeken. Toch ligt dat anders. Een productomschrijving valt namelijk al onder de noemer ‘content’ en draagt dus positief bij. Maar ook andere vormen van content zoals blogs of een FAQ leveren een positieve bijdrage aan jouw webshop. Zo zorgt bloggen  voor meer verkeer naar jouw webshop omdat het goed is voor de SEO. Maar bloggen helpt niet alleen om de online zichtbaarheid van jouw shop te vergroten, het is ook de perfecte plek om verhalen te delen, contact te leggen met jouw klanten en vertrouwen en loyaliteit te creëren. 

Ontdek de schrijver in jezelf

Blogs zijn ideaal om een persoonlijk verhaal over jouw webshop te delen, zoals wat je heeft geïnspireerd om jouw webshop te beginnen of waarom bepaalde producten niet mogen ontbreken in de persoonlijke collectie van jouw klanten. Het werkt als direct contact met jouw klanten om vertrouwen te wekken en voor klantloyaliteit te zorgen. Zie het als persoonlijke touch waardoor je in de ogen van de klant dicht bij hem staat. Door regelmatig te bloggen blijft jouw webshop en assortiment bovendien ‘top of mind’ bij jouw doelgroep. Ook al heeft een bezoeker op dit moment geen product nodig, je wilt wel dat ze aan jouw shop denken wanneer ze wel iets nodig hebben. Stel: je verkoopt sieraden en een bezoeker ziet een blogpost over dé sieradentrends in 2021. Tegen de tijd dat deze persoon een cadeautje voor zijn vriendin wil kopen, denkt hij door de blogpost wellicht aan jouw shop en doet hij zijn aankoop daar. 

Tip 4: maak het je klant én jezelf makkelijk

Misschien herken je het zelf. Je staat op het punt om online een product te kopen, en vlak voor het checkoutproces word je slim gewezen op een aanvullend product dat je eigenlijk ook goed kunt gebruiken. Je voegt ook dit product toe aan je winkelmand en rekent af. Zo ben je als online shopper direct voorzien van een beschermende spray bij het paar schoenen dat je wilde kopen, super handig.

Cross-selling

Deze techniek wordt ook wel cross-selling genoemd. De aanvullende producten die worden getoond sluiten perfect aan bij het product dat de klant bekijkt. Dit kan uiteindelijk het verschil maken en kan ervoor zorgen dat het originele product als nóg aantrekkelijker wordt gezien. Maar ook voor jou als webwinkelier  is het een goede zet omdat je op die manier zorgt voor hogere bestelwaardes en dus meer omzet. 

No filter?

Andere slimme tools die je kunt inzetten om het leven van jouw klant en jezelf makkelijker te maken, zijn tools zoals ‘Producteigenschappen’. Met deze tool kun je zelf producteigenschappen aanmaken en deze toewijzen aan een product, zodat de klant kan filteren. Doordat de klant specifieke informatie kan vinden over het product voorkom je als webwinkelier productvragen en neem je eventuele twijfel weg. Verkoop je bijvoorbeeld lampen? Dan kun je producteigenschappen zoals type fitting, type schakelaar en snoerlengte toekennen aan iedere lamp. Zo vindt de klant nóg eenvoudiger zijn weg in jouw assortiment en is er voor hem geen noodzaak om een webshop van een concurrent te bezoeken. 

Gek op korting

Last but not least: wel eens gehoord van productbundels? Met deze tool kun je bepaalde producten combineren met andere producten als één aanbieding, een bundel dus. Stel, iemand wil op jouw webshop een hanglamp kopen voor € 50,-. Hij krijgt dan de kans om te kiezen voor een bundel aanbieding waarbij hij naast de hanglamp een setje ledlampen ontvangt en totaal € 55,- betaalt. Wanneer hij deze ledlampen apart had gekocht, was hij in totaal € 60,- kwijt geweest. Op deze manier is jouw klant sneller geneigd extra producten te kopen omdat hij hierbij geld bespaard. Uiteraard moet je hiervoor goed nagaan of jouw marges niet in het geding komen, maar als dit niet het geval is: doen!

Nog geen webshop? CCV Shop biedt talloze mogelijkheden om jouw eigen B2C webshop te starten en te runnen! Deze kun je vervolgens eenvoudig integreren met Orderchamp. Klik hier om de mogelijkheden te bekijken.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram