Is jouw bedrijf al klaar voor de kerstperiode? Je denkt misschien dat er nog veel tijd over is, maar aangezien Kerstmis een van de meest lucratieve feestdagen is op de zakelijke kalender, is het belangrijk dat jouw inventaris, personeel en services ruim voordat de bestellingen binnenkomen gereed zijn.

Wist je dat consumenten al begin september op zoek gaan naar leuke kerst artikelen? Duizenden consumenten zijn op zoek naar geschenken, decoratieve artikelen, elektronische gadgets en nog veel meer. Als je op zoek bent naar inspiratie ga dan naar deze pagina.

Deze maanden brengen vaak veel stress met zich mee maar maak je niet druk: Orderchamp heeft voor u een lijst samengesteld met de beste tips om u te helpen bij het succes van uw bedrijf.

Tip 1: Anticipeer op tijd en beheer de voorraden

Om de feestdagen tot een succes te maken, is het belangrijk om op deze periode te anticiperen. Denk na over de trends die het verschil zullen maken en plan je voorraad samen met de leveranciers. Houd regelmatig contact met leveranciers om problemen die niet op voorraad zijn bij de bron aan te pakken. Maak de doorlooptijden duidelijk met leveranciers om ervoor te zorgen dat ze op korte termijn aan extra bestellingen kunnen voldoen als de voorraad op is. Houd een back-up leverancier bij de hand in geval van nood.

Het is belangrijk om producten te kiezen die waarde toevoegen aan uw winkel. Prijs, kwaliteit, originaliteit … Maar ook permanente beschikbaarheid van cadeaus tijdens de kerst is een uitstekende troef om uw omzet te verhogen.

Besteed speciale aandacht aan de kerst bestsellers maar let ook op de producten van vorig jaar die minder verkochten. Overweeg extra voorraad om aan de toenemende vraag te voldoen. Zorg voor voldoende opslagruimte om extra voorraad op te slaan, anders is tijdelijke opslag ook een optie.

Tip 2: Versier je winkel (fysiek en online)

Vergeet niet uw winkel te versieren. Kleed je winkel leuk aan in de kleuren en sferen van Kerstmis met goud en zilver, sneeuwvlokken en bomen … Benadruk de meest aantrekkelijke aanbiedingen, waarmee u zich onderscheidt van de concurrentie. Personaliseer je webshop ook met kerstkleuren als je die hebt! Op Orderchamp kun je speciale kerstcollecties toevoegen of product batches maken.

Tip 3: Bestel cadeau papier

Bij kerstinkopen willen klanten hun cadeaus graag direct in de winkel laten inpakken. Het is raadzaam om voldoende cadeaupapier, linten, geschenkverpakkingen etc. te bestellen. Deze mogen tijdens de feestdagen niet uitverkocht zijn. U kunt zelfs cadeauverpakkingen bestellen met uw bedrijfslogo erop. Zo kunt u uw bedrijf promoten bij de mensen voor wie de geschenken bedoeld zijn.

Tip 4: Zorg dat je team klaargestoomd is

Personeel is een van de grootste uitdagingen voor veel eigenaren van (e)-retailbedrijven tijdens de feestdagen. Hoewel het moeilijk kan zijn om het online verkeer te voorspellen, is het redelijk om aan te nemen dat je meer bestellingen en meer verzoeken van klanten zult ontvangen in de periode vóór Kerstmis, wat betekent dat er meer personeel nodig is om telefoontjes en e-mails te beantwoorden en bestellingen te volgen. Zorg dat het personeel klaargestoomd staat, en neem indien nodig extra krachten aan voor deze drukke tijd.

Tip 5: Onderscheid je van de massa met speciale aanbiedingen

De kerst concurrentie kan hevig zijn. Lanceer promoties om online shoppers aan te trekken. Je promotie tactieken zullen grotendeels afhangen van de specifieke factoren van uw bedrijf, zoals product distributie en winstmarge, maar je zou kunnen overwegen om concurrenten te verslaan met producten die (hopelijk) populair zullen zijn. Aangezien je tijdens de feestdagen waarschijnlijk een groter aantal nieuwe kopers op de site zult zien, is het belangrijk dat de strategie van het bedrijf de loyaliteit van klanten in de toekomst aanmoedigt.

Tip 6: Betrek je klanten

Om tijdens de feestdagen klanten naar je winkel te trekken, kun je evenementen met kerst thema organiseren. Als jouw shop bijvoorbeeld serviesgoed verkoopt, kun je er voor kiezen om workshops aan te bieden over het decoreren van een kerst tafel. Als bloemist kun je een workshop aanbieden om je eigen kerstkrans te maken. 

Tip 7: Communiceer!

Communiceer je kerst aanbod en deals naar je (potentiële) klanten. Informeer ze  op je Facebook- of Instagram-pagina. Als je er nog geen hebt, is het tijd om een profiel aan te maken. Het is nu meer dan ooit tijd om te profiteren van de inspanningen die het hele jaar doet op het gebied van relatiebeheer: haal ze over, en informeer ze met gratis verzendkosten, leuke extraatjes en meer.

Breng de topproducten onder de aandacht. Vergeet niet om deelknoppen toe te voegen aan jouw winkel site. Maak een pagina met cadeau-ideeën in je online winkel of stel cadeau-ideeën voor op je sociale netwerken door de topproducten onder de aandacht te brengen. Gebruik de verkoopgeschiedenis om te bepalen welke producten het beste verkopen en waarschijnlijk de beste verkopers zullen zijn tijdens de feestdagen.

Kort samengevat

Vergeet niet om van tevoren zoveel mogelijk vooruit te plannen, zoals je marketing, zodat wanneer jouw producten in de schappen liggen, alles gereed staat voor een spoedig verloop. Kortom, het is absoluut essentieel om niet tot het laatste moment te wachten met de kerst voorbereidingen. Door vroegtijdig in te grijpen, kan je zeker profiteren van de de vele voordelen die deze periode met zich meebrengt. Bekijk de data van het jaar ervoor, plan vooruit, sta klaar met je team, en zorg voor een prachtige collectie. Met grondige voorbereiding en deze tips zal kerst dit jaar zeker één groot succes zijn!

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram