Q&A met de eigenaar van de unieke conceptstore annex koffiebar van Leeuwarden

Maak kennis met Nørd Conceptstore: de leukste winkel & koffiebar in het historische centrum van de Friese hoofdstad Leeuwarden! Het boetiekje in de Sint Jacobsstraat is een must visit, je kan er namelijk unieke interieur accessoires en cadeaus vinden en een goede kop (specialty) koffie drinken. Meer weten over deze toffe retailer? We spraken met mede-eigenaar Gerard Folkerts over het winkelconcept, het productaanbod en wat de winkel zo speciaal maakt. Laat je inspireren en lees het Q&A in dit blog!

Meet The Retailer is een reeks interviews met retailers die inkopen op Orderchamp. In deze editie spraken we met Gerard Folkerts, mede-eigenaar van Nørd Conceptstore.

Hoe zou je het winkelconcept omschrijven?

”We verkopen een breed assortiment artikelen. Je kunt bij ons terecht voor interieur-accessoires, speelgoed, stationary, boeken, verzorgingsproducten en planten. De planten en tuin gerelateerde producten worden het meest verkocht. We verkopen bekende merken maar werken ook veel samen met kleine zelfstandige ondernemers. We houden van unieke artikelen met een mooi verhaal! Wanneer het product duurzaam (gemaakt) is worden we al helemaal blij.”

Waarom zijn jullie Nørd Conceptstore begonnen?

”Ruim 3,5 jaar geleden besloten we van Amsterdam naar Leeuwarden te verhuizen. We wilden ruimer gaan wonen en hadden beide onze baan opgezegd. Voorheen werkte Suus als etaleur bij een grote winkelketen en was ze manager bij een bekende conceptstore. Suus is echt het creatieve brein achter Nørd Conceptstore en zo ook de inrichting van onze winkel in Leeuwarden. Toen we naar Leeuwarden verhuisden, misten we een leuke winkel en plek waar je een goede kop koffie kon krijgen. Toen dachten we: ”laten we voor onszelf beginnen!” De specialty-coffee wat je in Amsterdam gewend bent, is nauwelijks in Leeuwarden te krijgen. Al gauw zagen we dat dit leuke pandje vrij kwam, en toen is het eigenlijk vrij snel gegaan! Leeuwarden is de culturele hoofdstad van 2018 en ook in dat jaar zijn wij voor onszelf begonnen.”

En de koffiebar?

”Naast de artikelen die we verkopen hebben we inderdaad ook een koffiebar waar je terecht kunt voor een lekkere kop (specialty) koffie. Natuurlijk smaakt deze koffie erg goed maar deze is ook duurzaam. De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn koffie en ook zijn werknemers worden goed betaald. Voor onze koffie werken we samen met Bocca, een Amsterdamse koffiebrander die rechtstreeks zaken doet met de koffieboeren. Hier komt geen organisatie tussen waardoor er meer geld over blijft voor de koffieboeren. We hebben plek voor 14 man in de winkel!”

Vanwaar de keuze voor de naam Nørd Conceptstore?

”We zochten een een naam met een kenmerkend beeldmerk erin. De keuze viel al snel op de ”Ø”. Vanuit daar zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden. We vonden ‘Nørd’ passend omdat we van Amsterdam naar het noorden zijn verhuisd. Nørd is trouwens Deens en betekent letterlijk vertaald ‘nerd’ in het Nederlands. Het Deense aspect staat ook voor de stijl of sfeer die we in de winkel laten zien; namelijk Scandinavisch. De winkel is clean en minimalistisch.”

Welk type klant brengt graag een bezoekje aan Nørd Conceptstore?

”Onze doelgroep vindt het heerlijk om op het bankje buiten te zitten, in de vensterbank of op de stoep. Ons koffiebarretje heeft een hele eigen cultuur. Iedereen die komt is echt blij verrast. Er zijn heel veel mensen die normaal naar de grote steden gingen die nu naar Leeuwarden komen. We hebben ook veel Duitse bezoekers, maar ook de Nederlanders komen toch echt wel naar Friesland. Leeuwarden heeft een hele mooie stadshaven. In Leeuwarden vind je ook veel musea en street art. Zelfs ons gemeentehuis is aan beide kanten volgespoten met graffiti. Ik denk dus een combinatie van locals, toeristen, maar ook de kunst- en design liefhebbers. ”

Jullie ondernemen ook duurzaam, hoe doen jullie dit?

”We proberen zo veel mogelijk duurzaam te ondernemen en een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten. Dit proberen we in onze productkeuze door te voeren maar ook in bijvoorbeeld onze afvalstroming en bezorging. Veel pakketten die we versturen binnen Leeuwarden, doen we gewoon zelf met de fiets. We maken ook gebruik van FRL, onze lokale fietskoerier. Zij halen onze pakketten op. Dit scheelt toch weer een busje in de binnenstad. 99% van onze bestellingen gaat eigenlijk met de fietskoerier. Deze brengen het direct naar het depot en vanaf daar wordt het door Nederland verspreid. Vervolgens worden lokaal weer de laatste kilometers met de fiets gedaan.”

”Bij de productkeuze gaan we voor het interessante verhaal achter het product.”

gerard, nørd conceptstore

Welke boodschap zou jij aan andere retailers willen meegeven?

”Blijf mensen verrassen met nieuwe producten en verander je winkelindeling regelmatig. Dit maakt het interessant om vaker terug te komen.”

Waarom hebben jullie gekozen voor Orderchamp als extra B2B afzetkanaal?

”We vinden jullie platform heel duidelijk en overzichtelijk. De selectie merken is heel uitgedacht en goed. Inmiddels is er natuurlijk heel veel bijgekomen sinds jullie start! We zijn zeer tevreden. Het fijne aan jullie platform is dat je gewoon meteen een overzicht hebt wat er allemaal te krijgen valt binnen verschillende categorieën. Dit maakt de zoektocht naar leuke merken een stuk gemakkelijker voor on. Door de filtermogelijkheden kunnen we zelf het unieke eruit halen, wat past bij Nørd Conceptstore.” 

Welke merken van Orderchamp kopen jullie graag in? 

”We zijn groots van van de lampen van Van Tjalle en Jasper, de kaarten van Stokwolf en de Retulp waterflessen. Ook Wooden Amsterdam en de houten vogeltjes vinden we heel tof.

Wat onderscheid Nørd Conceptstore van andere conceptstores?

”We probers ons te onderscheiden door spullen te verkopen die niet op meerdere plekken in de stad worden verkocht. Ons concept in Leeuwarden is uniek door de koffie – winkel combinatie. Suus en ik doen het echt met zijn tweetjes en hebben geen personeel in dienst. We zijn er dus elke dag zelf en weten precies waar we voor staan en hoe dit uit te stralen. We hebben een goed klantcontact. De sfeer is altijd fijn in de winkel. Er is altijd even tijd voor een praatje en oprechte aandacht voor de klant. We hebben daarvoor heel veel vaste klanten. Je bouwt op die manier een bepaalde relatie op met je klanten. En ook doordat we regelmatig zelf pakketjes bezorgen, geeft dit weer wat persoonlijke aandacht. Enerzijds dus een onderscheidend aanbod maar grotendeels dat wij er achter zitten.” 

Ook unieke producten ontdekken voor jouw (web)winkel op Orderchamp? Ga dan naar onze online groothandel en filter op waarden die jij belangrijk vindt! Dan laten we jou passende merken en producten zien.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram