” We werden benaderd door Orderchamp en vonden het platform meteen geweldig! Toen we dit verzoek ontvingen, waren we op zoek naar een reseller in België en Nederland. De site is prachtig, de resellers van hoge kwaliteit en het catalogus- en orderbeheersysteem is heel gemakkelijk te gebruiken! ”Emmanuel Nouveau, CEO van Baghera

Q&A met Emmanuel Nouveau, oprichter en CEO van het Franse Kids & Baby merk Baghera.

1. Wie ben jij en wat voor bedrijf run je?

Ik ben Emmanuel Nouveau, oprichter en CEO van Baghera. Baghera is een familiebedrijf in de buurt van Parijs in Frankrijk. Elk jaar ontwerpt een team van getalenteerde en enthousiaste ontwerpers nieuwe skelters, dragers, kleine metalen auto’s en houten speelgoed tot grote vreugde van de kleintjes.

2. Wat is de geschiedenis achter Baghera? Hoe is het allemaal begonnen?

Ik begon het bedrijf op 25-jarige leeftijd in september 1989, net na mijn afstuderen. Ik run Baghera dus al meer dan 30 jaar! In die tijd werd de speelgoedmarkt overspoeld met plastic speelgoed en tegelijkertijd ontwikkelden mensen een toenemende behoefte aan kwalitatief hoogstaand houten speelgoed. Ik begreep meteen het potentieel van dit speelgoed en begon toen aan het ondernemende avontuur door importeur te worden. De producten die ik verkocht, kwamen uit China en ik bood ze aan Galeries Lafayettes, Le Bonhomme de bois en andere grote retailers in Frankrijk aan. Dat was echt het begin van het bedrijf.

Na enige tijd had ik zin om mijn eigen producten te creëren en mijn eigen merk op te zetten. Dus begon ik met ontwerpers aan dit project te werken. In eerste instantie heb ik het speelgoedmerk Bawi gemaakt, dat afkomstig is van “Ah bah oui”, “Bah oui” en uiteindelijk “Bawi” gaf. Dat is ongeveer tien jaar geleden, maar uiteindelijk heb ik deze activiteit heroverwogen. Ik wilde niet meer dat het mijn hoofdactiviteit was, ik wilde iets doen wat in lijn lag met mijn echte passie voor klassieke auto’s. Als kind liep ik regelmatig langs een Parijse winkel, genaamd Le Nain Bleu, en elke keer stond ik versteld van deze weelderige etalage en de producten daarin.

Een paar jaar later besefte ik met mijn ontwerper dat deze prachtige trapauto’s uit de speelgoedrekken van kinderen verdwenen waren. Daarom hebben we ons tot doel gesteld deze prachtige auto’s weer tot leven te wekken. Vanuit dat doel is het allereerste Baghera-automodel ontstaan. Dit model was een enorm succes! We besloten ons volledig te concentreren op Baghera, omdat dit merk meer overeenkomt met mijn DNA dan Bawi destijds deed.

3. Hoe kwam je op de naam Baghera?

In de jaren 50 en 60 was het automerk Matra Bagheera van de Peugeot-groep enorm populair in Frankrijk. Dat is waar we op het idee kwamen om de merknaam Baghera te gebruiken. We namen contact op met de Peugeot-groep en gedurende meer dan een jaar, na vele herinneringen, werd onze registratie eindelijk geaccepteerd. We zijn trots op deze merknaam die verwijst naar deze prachtige racewagens. Het was ook een geweldige kans om contact op te nemen met de Peugeot-groep, die we vandaag de dag tot een van onze beste klanten rekenen!

4. Hoe gaat jouw bedrijf in zijn werk?

Wat betreft de manier waarop Baghera werkt, is het een familiebedrijf waar ik 100% van de aandelen in handen heb. Onze structuur is erg licht, we zijn bijna volledig gedigitaliseerd, waardoor we met meer dan tien onderaannemers in heel Europa kunnen werken.

Familie-technisch werk ik met mijn vrouw werk en eigenlijk ook mijn kinderen, want toen ze klein waren, waren zij de eerste testers van Baghera-auto’s! Ik heb vier zonen en ze speelden uren en uren met de eerste modellen. Dit hielp me ook om te begrijpen hoe sterk en robuust onze auto’s waren.

5. Wat is er speciaal aan Baghera?

Ik denk dat het de vintage kant van de auto’s is, deze producten brengen de geschiedenis van autoraces weer tot leven. Vaders en grootvaders hebben veel emoties over de producten, ze brengen veel herinneringen terug. Ze spreken aan en zijn nostalgisch. Maar afgezien daarvan, is het kenmerkende van Baghera het hoogwaardige ontwerp, de strakke lijnen, kwaliteit, uitgebreide contouren en de gebruikte materialen. Elk detail telt. Daarom zou ik zeggen dat wat deze prachtige auto’s onderscheidt, de nostalgie is die voortkomt uit hun vintage look, evenals hun ontwerp.

6. Hebben jullie directe concurrenten?

Nee, naar mijn mening hebben we geen directe concurrenten en dit komt vooral doordat elk product tussen de 6 en 9 maanden werk vereist. Dit maal de ontwerptijd (creatie van het ontwerp), en het maken van de mal voor de auto en uiteindelijk het verzenden van de producten. Dit vergt een zeer belangrijke investering en weinig spelers in deze markt zijn bereid zich daarvoor in te zetten. Aan de andere kant zijn er veel copycats, die ik “het losgeld van succes” zou noemen.

7. Hoe bescherm jij jouw merk tegen deze copycats?

Dit is erg ingewikkeld. De bescherming tegen copycats in Frankrijk is haalbaar, maar vergt 3 jaar procedure en aanzienlijke kosten. Het is een economisch proces dat niet winstgevend is voor onze onderneming. De enige manier om hier tegen te vechten is om altijd innovatief te zijn en ons merkimago te versterken. Consumenten die geïnteresseerd zijn in dit soort producten willen over het algemeen een Baghera-auto en niet een andere.

8. Wat zijn de waarden die jullie nastreven?

  • Familie: ik heb een vrouw en 4 geweldige jongens die me dag in dag uit helpen met het bouwen en innoveren van Baghera. Het zijn altijd hele goede adviseurs!
  • Het plezier van spelen: er is niets leuker dan te zien hoe de kinderen plezier hebben met onze producten.
  • Delen: deze modellen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Tot slot, zoals ik altijd zeg: we werken zelf met veel plezier. Ik denk dat deze waarde ons diep karakteriseert.

9. Wat is jouw doel en wat heb je gedaan om dit te bereiken? In welke categorieën vinden we jullie producten terug?

Mijn doel is om een referentie te worden op de PREMIUM speelgoedmarkt. Om dit te bereiken, investeren we elk jaar meer en meer in human resources, marketing en productontwikkeling. Onze producten bevinden zich zelfs in de categorieën Premium High-End speelgoed. Onze producten zijn zowel voor jonge kinderen, zoals draagzakken, voor kinderen van 1 tot 3 jaar, zoals de trapauto’s en voor kinderen van 3 tot 6 jaar met het speelgoed en accessoires. U vindt onze producten in de categorie Kids & Baby op Orderchamp.

10. Heb je speciale collecties gelanceerd?

Ja, we hebben verschillende samenwerkingen opgezet met grote autofabrikanten zoals BENTLEY, CITROEN, PEUGEOT en MERCEDES. We hebben de handen ineen gestoken om originele en unieke automodellen te ontwerpen. De licenties zijn gedeponeerd.

11. Wat is jouw doelgroep qua retailers en consumenten?

Het belangrijkste type retailers zijn voor ons de traditionele game- en speelgoedwinkels. Maar onze producten worden ook beschouwd als echte decoratieproducten. Vaak wordt ons verteld ” we schamen ons niet om kinderspeelgoed in de woonkamer te laten rondslingeren ”. We hebben dus een nieuw type klanten, dit zijn de Lifestyle winkels, maar ook conceptstores. En dat is ook het voordeel van werken met Orderchamp omdat dit platform in wezen dit type klant en retailer bij elkaar brengt! Aan de andere kant zijn we helemaal niet aanwezig in de hele grote speelgoedwinkels, deze giganten interesseren ons niet.

12. Samenvattend, wat is jouw grootste professionele succes bij Baghera? Is er een mooi verhaal te vertellen?

Nou … mijn grootste succes is dat Baghera een merk is geworden dat bekend staat om zijn ontwerp en de kwaliteit van zijn producten. Dit is het werk van mijn hele leven.
Ik herinner me een keer dat er een stel de winkel binnenkwam. De vader was helemaal in de wolken van het speelgoed, hij wilde er absoluut een kopen. Zijn vrouw was tegen het idee om deze aankoop te doen, omdat ze zwanger was en ze dacht dat hun flat daarvoor te klein was. Alsnog deed de vader zijn uiterste best om haar te overtuigen en het product te kopen. Ik zag in de ogen van die vader alle herinneringen en emoties die dit product hem gaf en dat maakte me erg gelukkig. Deze herinnering zal me altijd bij blijven!

13. Welke uitdagingen ben je tegen gekomen en hoe heb je deze overwonnen?

Ik moest op zoek naar betrouwbare partners die onze hoge normen van kwaliteit, stijl en ethiek accepteerden. Het gezegde ”hard work pays off” wil ik aan andere merkeigenaren meegeven, het is de moeite waard door te zetten.

14. Waarom hebben jullie voor Orderchamp gekozen?

We zijn benaderd door Orderchamp en vonden het platform meteen geweldig! We waren op zoek naar een reseller in België en Nederland toen we dit verzoek ontvingen. De site is prachtig, de resellers zijn van hoge kwaliteit en het catalogus- en orderbeheersysteem is heel gemakkelijk te gebruiken!

Dankzij Orderchamp hebben we vooral in Nederland en België zichtbaarheid gekregen. We waarderen het gebruiksgemak van het platform. Van het invoeren van nieuwe producten tot het afhandelen van bestellingen: alles is duidelijk en gerespecteerd. Onze belangrijkste klanten komen uit Nederland en België. Ten slotte raad ik Orderchamp uiteraard aan aan alle andere ondernemers en merken die hun bedrijf willen uitbreiden en ontwikkelen.

Discover the products of the brands Baghera

Bij het merk vind je auto’s in alle maten, zoals degene die je op de onderstaande foto’s kunt zien. Links zie je de zilveren ”Rider”, in groot formaat voor de kleinsten om op te rijden, binnen of op straat. Rechts zie je de ”Race” speelgoedautootjes in verschillende kleuren. De authenticiteit geeft ze veel charme.

Overige speelgoed accessoires voor kinderen

Het Baghera-tankstation is een speeltje waarmee jouw kind geweldige avonturen zal beleven. Met dit speelgoed zal hij of zij urenlang plezier hebben en de eigen fantasie de vrij loop laten. De kleine piloot zal nieuwe scenario’s bedenken om zijn auto te begeleiden. Met zijn charme en kenmerken die barsten van realisme, zal je kleintje naar steeds spannendere verhalen rijden.

Vóór de komst van plastic veiligheidshelmen droegen autocoureurs gepaste leren kappen en een veiligheidsbril voor een beter zicht bij topsnelheden. De set reproduceert deze vintage look en is een passend accessoire voor kleine snelheidsduivels.

Het gaat niet alleen om auto’s…

Naast het ruime aanbod speelgoedauto’s zijn er ook speelgoedvliegtuigen te vinden. Deze bestaan uit een bijzonder sterk en duurzaam ABS-plastic, dat uitsluitend met de hand wordt geverfd en gepolijst.

En voor de kleintjes

Één rit in meerdere richtingen, erg leuk en beheersbaar. Klein en robuust, maar toch stil, perfect voor de eerste stappen in huis. Dit speelgoed is bedoeld voor peuters vanaf 1 jaar. Ideaal om hen in staat te stellen hun motoriek te ontwikkelen terwijl ze plezier beleven aan het verkennen van hun omgeving.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram