Maak kennis met de Wereldwinkel: originele FairTrade en Handgemaakte cadeau’s

Al sinds 1969 maakt de non-profit organisatie zich al sterk voor eerlijke handel. De Wereldwinkel verkoopt originele cadeau artikelen en eerlijke levensmiddelen uit verschillende culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en het milieu. Door heel Nederland zijn er Wereldwinkels te vinden. Wij bezochten de Wereldwinkel op de Ceintuurbaan in Amsterdam, die hier al ruim 40 jaar FairTrade en Handgemaakte producten verkoopt. Meer weten over deze inspirerende retailer? Je leest het in dit blog!

Meet The Retailer is een reeks interviews met retailers die inkopen op Orderchamp. In deze editie spraken we met Lida van der Voorst, Coördinator Inkoop bij de Wereldwinkel in Amsterdam.

Sinds wanneer ben jij al werkzaam bij de Wereldwinkel?

”Ik werk al sinds 2013 met veel plezier bij de Wereldwinkel, inmiddels dus ruim 7 jaar. Ik ben oorspronkelijk als PR medewerker begonnen. Na de lancering van de website, Facebook en Instagram ben ik op een gegeven moment Coördinator Inkoop geworden. Ik coördineer ook de stijl van de winkel en ben daarnaast verantwoordelijk voor de Marketing en Communicatie van de Wereldwinkel samen met mijn team.” 

Hoe zou je het concept van de Wereldwinkel omschrijven?

”We zijn van oorsprong een FairTrade winkel. Voorheen was het concept vooral gericht op food. Maar dan heb ik het echt over de jaren ’80. Inmiddels zijn we voornamelijk een winkel die duurzame producten verkoopt, dus niet per se uit ontwikkelingslanden maar ook gewoon van Nederlandse bodem. Zo verkopen we ook het bekende merk Return To Sender, dat via Orderchamp verkrijgbaar is. We zijn vandaag de dag vooral een winkel met moderne, eigentijdse cadeau artikelen. Die veelal biologisch, duurzaam, ecologisch, fair trade, of gemaakt van gerecycled materiaal zijn. Heel veel merken zijn we goed leren kennen en we weten dat deze bijvoorbeeld naar Nepal afreizen om de mooiste producten te halen. Dan weet ik dat we daarmee onze klanten een uniek product bieden. Beter kan eigenlijk niet, want er zit dan geen extra stap tussen. We kijken verder dan alleen wat er gecertificeerd FairTrade wordt aangeboden. We willen ons onderscheiden en bij de tijd blijven door constant nieuwe, interessante merken aan te bieden.” 

Welke productcategorieën verkopen jullie?

”We verkopen in de categorieën food, woonaccessoires, mode accessoires, (zilveren) sieraden, huidverzorging en natuurlijke cosmetica, (kook)boeken en kindercadeau’s. Qua food verkopen we in deze winkel bijvoorbeeld koffiebonen, thee, chocolade en wat honing en olijfolie. De focus ligt vooral op onze cadeauartikelen. Denk bijvoorbeeld aan handgemaakte manden, vazen, schalen, aardewerk en olijfhout. Beeldjes van brons en andere versiersels doen het ook goed bij onze klanten.”

Jullie personeel werkt op vrijwillige basis. Hoe werven jullie die?

”Wereldwinkels zijn professionele winkels gerund door enthousiaste vrijwilligers. Er werken normaal gesproken 4 vrijwilligers per dag in de winkel. Hoe meer vrijwilligers erbij komen hoe meer we met de winkels open kunnen! We hebben recentelijk onze vacature pagina op onze website aangepast. We hadden eerst uitgebreide teksten met functie eisen. Dit hebben we toegankelijkelijker gemaakt. Mensen moeten gewoon enthousiast zijn over FairTrade en Duurzame producten en het verhaal, en een open sollicitatie kunnen indienen. Dit werkt en nu krijgen we steeds meer jonge vrijwilligers. We werken hierbij ook samen met de Vrijwilligerscentrale Amsterdam. ”

Lida van der Voorst, Coördinator Inkoop bij de Wereldwinkel

Wie is jullie doelgroep en hoe onderhouden jullie contact met deze klanten?

”Er komt een heel divers publiek bij de Wereldwinkel. We hebben een vaste community, die hier al jaren shoppen en koffie komen halen. Normaal gesproken komen er veel toeristen. Maar ook zeker jonge mensen. Vooral de moderne eigentijdse cadeau’s spreken hun aan, zoals thee soorten met leuke teksten erop. De diverse doelgroep maakt het voor ons erg interessant. We onderhouden contact via sociale media kanalen en sturen regelmatig nieuwsbrieven. Als de klanten langskomen vertellen we ook zo veel mogelijk het verhaal achter de producten. Het idee is op een gegeven moment een QR code toe te voegen aan onze producten, zodat klanten zelf kunnen scannen om de verhalen te lezen. Deze verhalen zijn allemaal prachtig. We denken er ook aan een webshop te openen om zo meer over de productspecificaties te vertellen.”

Hoe ben je bij Orderchamp terecht gekomen?

”Bij de Wereldwinkel zijn we altijd op zoek naar duurzame en sociaal verantwoorde producten. Ik heb me aangemeld op Orderchamp omdat ik op zoek ging naar een extra kanaal om dit soort unieke producten in te kopen. Ik kwam al gauw een aantal bekende merken tegen, maar ook onbekende, zeer interessante nieuwe merken. Wij vinden de gemakken van de lage minimum bestelbedragen zeer voordelig. De filtermogelijkheden op het platform maken het eenvoudig voor ons de juiste producten te ontdekken.”

Ook Sociaal Verantwoorde, Duurzame of Handgemaakte producten ontdekken voor jouw (web)winkel op Orderchamp? Ga dan naar een gewenste productcategorie en filter op waarden die jij belangrijk vindt. Dan laten we jou passende merken en producten zien.

Volgende keer in Meet The Retailer: NØRD Conceptstore, een winkel & koffiebar in de historische centrum van de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram