DEEL 2: HET EERSTE JAAR EN DE VOLGENDE FASE

In een eerdere blogpost gaf CEO en medeoprichter Joost Brugmans inzicht in waarom wij inkoopplatform Orderchamp zijn begonnen. Na een vliegende start, was daar ineens het COVID-19 virus dat impact had op het retaillandschap. Inmiddels zijn de winkels weer open, zijn webwinkels actiever dan ooit en draait ook Orderchamp weer op volle toeren. Daarom blikken we in dit blog kort terug op de afgelopen maanden, maar willen wij vooral de positieve vooruitzichten met jullie delen.

Een visie op papier is leuk, maar zonder omarming van je concept sta je met lege handen. Daarom zijn we ontzettend trots dat we nog voor het einde van ons ‘eerste jaar’ ontzettend veel mijlpalen hebben bereikt. Voordat we terugblikken op de highlights, wil ik namens het hele team onze gemeende dank uitspreken naar onze eerste gebruikers. Zonder jullie vertrouwen was dit ons nooit gelukt!

Geweldige groei door samen te werken

In mei vorig jaar brachten we ons bèta-product de markt op, waarna we in september ons digitale inkoopplatform officieel lanceerden met de aankondiging van de 3 miljoen investering van onze venture partner henQ. Inmiddels staan er aan de verkoopzijde al meer dan 800 inspirerende merken met ruim 60.000 unieke producten online. We voegen daar elke maand 100 nieuwe merken aan toe, waarbij we streven naar steeds betere condities voor de winkeliers, door o.a. de laagste minimum orderbedragen in de markt en sterke marges aan te bieden. Aan de inkoopzijde hebben zich al meer dan 10.000 winkeliers aangemeld, waarvan ongeveer de helft deze maand actief is op ons platform. Deze aantallen zien wij elke maand stijgen.

De merken hebben zich inmiddels genesteld in de algoritmes, die gedreven worden door slimme intelligentie, zodat onze winkeliers eenvoudig hun volgende ‘bestsellers’ kunnen vinden en inkopen. Doordat we producten in de juiste segmenten blijven toevoegen, zorgen we ervoor dat vraag en aanbod steeds beter op elkaar aansluit. We zien ook dat de eerder aangesloten retailers steeds vaker terugkeren, omdat het aanbod is gegroeid. Dit is gunstig voor nieuwe merken die hierdoor sneller hun eerste verkopen realiseren, maar ook voor bestaande merken die nieuwe collecties toevoegen.

Media aandacht & samenwerkingen

We zijn ook niet onopgemerkt gebleven in de media, zo heeft o.a. Quote Magazine ons uitgeroepen tot een van de ‘25 veelbelovenste startups’ van Nederland en zijn we in de Sprout top 3 “Startup van het Jaar’ verkiezing beland. Fantastisch natuurlijk voor zo’n jong bedrijf! Daarnaast hebben wij samenwerkingen gesloten met maatschappelijke organisaties als Discovered en Return to Sender om bij te dragen aan sociaal ondernemerschap. Dit hebben wij hoog in het vaandel staan en is een van de pijlers van Orderchamp.

Ook zijn we, in de periode voor COVID-19, bij verschillende inspiratie en inkoop-events aanwezig geweest; waaronder die van showUP en Spotlight. Nu een groot deel van deze beurzen is uitgesteld of beperkt qua bezoekersaantallen, voelden wij ons geroepen met onze merken en retailers mee te denken. 

Daarom hebben wij recentelijk besloten een digitale beurs te organiseren: de Orderchamp Digital Fair 2020. Met onze huidige online groothandel stond de basis natuurlijk al. Dankzij het toevoegen van online collectie presentaties, livestreams en kennissessies, bieden wij op deze manier een extra podium aan onze retailers en merken om elkaar te blijven ontmoeten. Laat inspiratie, kennis en inkoopgemak maar samenkomen; wij staan voor jullie klaar.

Resultaten van onze enquêtes en productontwikkeling

Wij vinden feedback erg belangrijk en verbeteren graag onze propositie. In de afgelopen maanden hebben we daarom meerdere enquêtes gehouden onder de merken en retailers op ons platform. De positieve feedback geeft het team een hoop energie en dit stoppen wij in het platform om dit nog sterker te maken.

We hebben op basis van deze feedback inmiddels: 

  • een uitgebreide kortingsmodule gelanceerd (o.a. staffelkortingen);
  • een favoriet- en volg-functie gebouwd, incl. automatische updates;
  • een mogelijkheid tot het aanmaken van een of meerdere eigen collectie(s);
  • de gepersonaliseerde homepage met aanbevelingen geoptimaliseerd;
  • de zoekfunctie sterk verbeterd;
  • een lijst-order functie gebouwd om sneller te bestellen;
  • en… zijn in bèta: voorraad- en bestel-koppelingen met Lightspeed, MijnWebwinkel, CCV, WooCommerce en Shopify.

De komende periode staat in het teken van meer mogelijkheden voor merken, waardoor inspiratie op het platform tot een volgend niveau wordt getild. We zijn bezig met het herontwikkelen van de storefront pagina’s en daaraan zal een specifieke ‘brand-page’ worden toegevoegd, zodat merken zich beter kunnen uitdragen. Tevens lanceren we curated lists met uitgebreide tags, nieuwe filters voor betere navigatie en de mogelijkheid om offertes aan te maken / aan te vragen. En dat is slechts het topje van de ijsberg. 

Sneak Preview: Storefront

Sneak Preview: Brand Page

Orderchamp gaat internationaal om lokaal het verschil te maken

Als klap op de vuurpijl gaan we Europa in. In de laatste maanden hebben we al flink wat orders uit België, Duitsland en andere Europese landen ontvangen. Inmiddels hebben we meer dan 3.000 internationale retailers op het platform. Ook zijn er ruim 150 merken uit verschillende landen buiten Nederland toegevoegd. Hiermee bieden we een nog groter voordeel van het platform; veilig en snel internationaal zakendoen. 

“Een atelier uit Parijs kan de perfecte producten bieden voor een winkel in Utrecht, terwijl een Nederlands merk er uitspringt in een Duitse concept store. Hiermee kunnen winkeliers lokaal het verschil maken.” 

In de eerste maanden focussen we onze inspanningen op Frankrijk en zullen wij, waar mogelijk, ook al testen uitvoeren in andere landen. Het platform is meertalig, ondersteunt internationale BTW-regels en heeft nieuwe betaalmogelijkheden ontvangen. Zo bieden we een internationaal inkoopplatform waarmee zowel merken als winkeliers geholpen worden met hun groei.

Kortom, wij kijken alleen maar vooruit om onze visie te verwezenlijken: unieke merchandise in iedere winkel!

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram