Q&A met Brand Manager Marjanneke Grobben

Al eens gehoord van Fiskars? Het is het Finse moederbedrijf achter een heleboel populaire tuin- en keukenmerken. Op Orderchamp kun je binnen de Fiskars groep sinds kort de merken Iitala, Wedgwood en Royal Dalton terugvinden. Om meer over deze merken te weten te komen, spraken we Marjanneke Grobben, Brand Manager bij Fiskars. Ontdek de verschillen tussen de merken en laat je inspireren door de bijzondere collecties in dit blog!

Bekijk de store fronts en collecties van Iitala, Wedgwood en Royal Doulton op Orderchamp.

Over Fiskars

Vernoemd naar het Finse dorpje, werd Fiskars officieel in 1649 opgericht als ijzerfabriek. Het begon met de productie van landbouw- en huishoudelijke producten, waaronder de bekende scharen met oranje handvaten.

In de 21e eeuw heeft Fiskars zich gericht op consumentenproducten en is het bedrijf verder uitgegroeid door acquisities. Fiskars’ positie op het gebied van keukenspullen kreeg een extra impuls met de acquisitie van Iitala in 2007. In 2015 nam Fiskars de WWRD- bedrijvengroep over, met daarin luxe interieur- en lifestylemerken zoals Wedgwood en Royal Doulton.

Het bedrijf staat nu bekend als één van de oudste bedrijven in de westerse wereld. De multinational is toonaangevend in de ontwikkeling van kwaliteitsproducten voor in de tuin en keuken.

Marjanneke: ”Bij Fiskars hebben we een breed portfolio gevuld met outdoor en indoor merken. Hiermee kunnen we de consument voorzien van alles voor binnen- en buitenshuis. Onze slogan is: ”Fiskars maakt het alledaagse bijzonder.” We hebben inmiddels veel merken bij ons aangesloten, maar degene die we op Orderchamp verkopen zijn onze focusmerken in de Benelux. Dit zijn het Scandinavische Iitala en het Britse Wedgwood en Royal Doulton. Naast dat deze een grote naamsbekendheid hebben opgebouwd, hebben ze het meest potentie bij retailers. Waar Iitala en Wedgwood vandaag de dag al veel terug te vinden zijn in (web)winkels, staat Royal Doulton juist nog aan het begin van zijn groei.”

Waarom hebben jullie voor Orderchamp als B2B verkoopkanaal gekozen?

Marjanneke: ”We vinden Orderchamp een heel mooi platform. We hebben ons aangemeld met de focusmerken omdat we graag meer type retailers wilden bereiken. Voorheen trokken we voornamelijk de grote spelers. Orderchamp opent voor ons de deuren naar een groep relatief kleine retailers. Het bestellen bij ons gaat gemakkelijk, en ze profiteren van voordelen zoals lage minimum orderbedragen en de betalingstermijn. Deze eigenschappen maken het een stuk toegankelijker en plezieriger voor retailers om bij ons af te nemen! Dit vinden we erg fijn.”

Bij wat voor type retailers zijn de merken te vinden?

Marjanneke: ”We raken met Iitala, Wedgwood en Royal Doulton allerlei type retailers. Ook de collecties van deze merken hebben weer een andere doelgroep. Hier zal ik zo meer over vertellen. Over het algemeen zijn onze merken terug te vinden in interieurwinkels, servieswinkels, kookwinkels en concept stores. Vooral Iitala als lifestylemerk en Wedgwood met de romantische Wonderlust collectie doen het goed bij interieurwinkels en concept stores.

Iitala – Scandinavisch design

Iitala is een Finse glasfabriek opgericht in 1881. Het merk omarmt de essentie van de Scandinavische levensstijl. Deze levensstijl draait om een functionele doch verfijnde schoonheid. Op Orderchamp bestaat het assortiment uit tijdloos en modern Scandinavisch servies, serveerschalen, drinkgerei en woondecoraties zoals vazen. De ontwerpen kenmerken zich door eenvoud en functionaliteit.

Marjanneke: ”De producten van Iitala worden ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan en hebben een tijdloos design. De huidige ontwerpen zitten al sinds 1950 in de collectie! De collecties passen zich dus niet aan op de trends van nu maar leveren al generaties lang dezelfde uitstekende kwaliteit en sfeer. Iitala is nordic design zoals we het kennen, door het gebruik van natuurlijke elementen. Iitala is daardoor ook mijn persoonlijke favoriet!

Wedgwood: Porselein van hoge kwaliteit

Met zijn rijke geschiedenis van meer dan 260 jaar is Wedgwood uitgegroeid tot een Brits cultureel icoon. Gebaseerd op de principes van design, kwaliteit en innovatie maakt Wedgwood servies van de hoogste kwaliteit porselein, namelijk fine bone china. De invloed van Wedgwood strekt zich uit tot mode met langdurige samenwerkingen met o.a. de wereldberoemde ontwerper Jasper Conran, wiens collectie tevens op Orderchamp te verkrijgen is.

Marjanneke: ”Wedgwood is populair in Nederland omdat we echte porselein liefhebbers zijn. Bijna iedereen heeft de aardewerk look & feel wel in huis, kijk maar eens naar de Edme collectie. Het gebroken witte servies vormt de basis en kan voor elke gelegenheid gebruikt worden. Op Orderchamp presenteren we momenteel vier collecties van Wedgwood. Zoals ik net al zei, is de Wonderlust collectie echt de lifestyle collectie. Deze bestaat uit romantische kopjes die ideaal zijn voor bijvoorbeeld een high tea. De kopjes met bloemen in verschillende kleuren zijn leuk met elkaar te combineren. De overige drie collecties zijn geschikt als klassiek modern basis servies en in elk huishouden terug te vinden vanwege de toegankelijke eigenschappen.

Royal Doulton: Brits design

1815 was het jaar waarin John Doulton begon met het produceren van zijn nu wereldberoemde aardewerk. Royal Doulton heeft hele uiteenlopende collecties. Allereerst zijn er de Pacific Blue en Pacific Mint collecties met diverse designs met stippen, spatten, texturen, penseelstreken en cirkels. Deze zijn perfect voor informele etentjes met vrienden en familie. Dan is er de Coffee Studio collectie met toffe producten voor de koffie liefhebbers. De 1815 Brights collectie heeft een gekleurde glazuurlaag en vrolijkt ieder huis op.

Marjanneke: ”Royal Doulton wordt steeds populairder bij retailers. De Pacific Mint collectie is begin dit jaar gelanceerd, als toevoeging op de Pacific Blue. Deze worden ook vaak gebruikt om te mix & matchen! De patronen en kleurspelingen die gebruikt worden voor de serviezen maken Royal Doulton uniek. De producten uit de Pacific collecties zijn ideaal voor het huidige zomerseizoen, vanwege de coastal look. Terwijl de 1815 Brights collectie weer past bij de jongere doelgroep. Deze collectie is vernoemd naar de oprichtingsdatum. Tot slot zien we de urban Coffee Studio collectie graag terug in interieurwinkels en concept stores.

Interesse in de collecties van Iitala, Wedgwood of Royal Doulton voor jouw (web)winkel? Bezoek de merken dan nu op Orderchamp en ontdek de unieke producten! Blijf op de hoogte van nieuwe collecties en producten door de merken te volgen. Meer vragen? Stuur de merken gerust een berichtje m.b.v. de chat functie in het storefront.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram