Orderchamp Retailer Enquête onder 657 retailers

Met dit retailonderzoek monitort Orderchamp de impact van het COVID-19 virus op lokale winkeliers. De meest opmerkelijke resultaten presenteren we in dit blog.

We bevinden ons inmiddels in de zevende week van de intelligente lockdown. Met de uitbraak van het virus wordt ook de retailbranche hard geraakt. Bij Orderchamp houden we ons dagelijks bezig met de trends en ontwikkelingen in de sector en doen wij er alles aan om retailers te helpen. Zo hebben wij tot op heden meerdere educatieve webinars gehouden, blogs met directe tips gedeeld en staan wij onze gebruikers dagelijks telefonisch bij om ze door deze uitdagende tijd heen te helpen. In de tussentijd hebben wij een enquête afgenomen onder onze retailers. Dit om inzicht te krijgen in de invloeden van het COVID-19 virus op de retailmarkt.

Dit blog geeft een blik in de veranderingen, zowel positief als negatief, die retailers op dit moment ervaren. Hoewel onze inspanningen grotendeels gericht waren op fysieke winkels aangezien de situatie vooral hen benadeeld, hebben we ook vragen gesteld aan online retailers. De resultaten lees je hieronder.

De enquête is afgenomen bij 657 (online) retailers van Orderchamp.

Resultaten

Samenvatting

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn als volgt:

 • 83% van onze winkeliers draait nog gewoon door
 • 70% focust zich nog meer op online kanalen
 • 65% is specifieke promoties gestart
 • 20% maakt zich grote zorgen over de impact van de corona crisis
 • 25% maakt zich geen zorgen over de impact van de corona crisis

Operationele impact

Van alle ondervraagden (online, fysiek en omnichannel) geeft maar liefst 83% aan nog steeds actief te zijn. Zoals verwacht hebben voornamelijk de fysieke winkeliers het lastig omdat deze het meest door de intelligente lockdown worden geraakt. Iets meer dan een derde van de respondenten (37%) geeft hierbij aan, al dan niet tijdelijk, door de coronacrisis stil te staan. Dit zagen we bij Orderchamp dan ook in het inkoopgedrag, met name in de eerste twee weken van de lockdown. Inmiddels lijken de fysieke winkels weer op gang te komen en vernemen we van veel ondernemers dat zij zich aan het voorbereiden zijn op betere tijden.

De winkelstraten trekken echter nog steeds minder bezoekers dan voorheen en dit heeft een direct omzetverlies tot gevolg. Wij willen zowel de fysieke als online winkeliers meegeven dat er nog veel activiteiten zijn die je kan uitvoeren om productief te blijven. Het is van belang het meest uit deze ‘thuisblijven’ periode te halen, om zo succesvoller dan ooit terug te keren. Voorbeelden van dit soort activiteiten lees je tevens in ons blog:‘’Hoe jouw retail business succesvol blijft in uitdagende tijden’’.

Mate van bezorgdheid

Wij vroegen onze retailers om hun mate van bezorgdheid voor de toekomst van hun bedrijf in kaart te brengen. Maar liefst 25% van de ondervraagde retailers is niet bezorgd. Daartegenover staat dat 20% van de respondenten aangeeft wel bezorgd te zijn – aan hen willen we vragen om contact met ons op te nemen. Samen staan we sterker. 

De overgrote meerderheid is echter niet eenduidig; ze vinden het lastig om de impact van het virus in te schatten. Juist aan deze laatste groep willen wij adviseren: Kom nu in actie! Zet je financiën, voorraadniveau en bezoekersstromen op een rij, zodat je eerder weet of je in de (nabije) toekomst in de problemen komt! Bekijk bijvoorbeeld eens jouw algehele financiële plaatje en breng je liquiditeit in kaart, dan kan je weloverwogen beslissingen nemen over bezuinigingen (of zelfs uitbreidingen). Wees creatief en durf te innoveren: “Never waste a good crisis!” Meer tips vind je in een voorgaand blog

Promotietools

Veel retailers en winkelgebieden zoeken naar manieren om nieuwe bezoekers te trekken en hun omzet te vergroten. Inmiddels zijn er ook weer retailers die hun winkels, of een deel daarvan, weer openen voor een beperkt publiek met de nodige maatregelen. Deelnemers aan de enquête werd gevraagd of ze specifieke promoties zijn gestart om zo hun klantbetrokkenheid te vergroten (of behouden). 65% gaf aan specifieke promoties te zijn gestart, terwijl 35% dit nog niet heeft overwogen. Dit is wat ons betreft een gemiste kans! Hieronder een lijst met 10 tips van promoties die collega winkeliers inzetten; 

 1. Vergroot je zichtbaarheid (advertenties) via social media;
 2. Breid je productaanbod uit met producten die aansluiten op de huidige situatie;
 3. Bied een private shopping experience aan voor jouw vaste klanten; 
 4. Creëer actief content op je website in de vorm van bijvoorbeeld blogs;
 5. Gebruik e-mailmarketing met relevante aanbiedingen;
 6. Voeg een klein cadeautje of sample toe aan een bestelling;
 7. Bied gratis bezorging of voordelige leveringsopties aan (kan ook zonder webwinkel);
 8. Stel jezelf de vraag of je een deel van je service kan aanbieden aan huis;
 9. Maak kortingen aan op je bestaande assortiment;
 10. Bied de mogelijkheid aan een waardebon te kopen, eventueel via HelpDeWinkelier

Waardebonnen

Om extra inkomsten te generen kunnen winkeliers hun klanten vragen om waardebonnen bij hun aan te schaffen die op een later tijdstip in te wisselen zijn. Uit de enquête bleek dat 20% van de ondervraagden al gebruik maakt van waardebonnen om direct cashflow te genereren en 40% overweegt dit. De directe cashflow kan je helpen overeind te blijven en stellen je in staat om jouw vaste lasten te blijven betalen. 

Met deze gedachte is Orderchamp samen met een aantal andere initiatiefnemers het platform HelpDeWinkelier gestart! Hier kun je je als winkelier aanmelden en kunnen jouw klanten via het platform waardebonnen bij jou aanschaffen.

Webshops

Gezien het feit dat consumenten zoveel mogelijk thuisblijven en de winkelstraten mijden, zijn sommige winkels gesloten. Door deze factoren worden er meer dan ooit online aankopen gedaan. Hier kan je als (fysieke) winkelier op inspringen – of niet. Wij adviseren dit wel te doen; een omnichannel winkelier staat sterker in zijn schoenen. Maak gebruik van de huidige extra tijd, hier pluk je na de coronacrisis de vruchten van!

Wat onze respondenten betreft, geeft 71% aan zich nu nog meer te focussen op online kanalen, gezien er voor hun fysieke winkel(s) momenteel minder mogelijkheden zijn. Om fysieke winkeliers zonder webshop te ondersteunen, hebben wij daarom de handen ineen geslagen met onze partner Lightspeed, om al onze retailers toegang te geven tot een gratis webshop. Het opstarten was nog nooit zo makkelijk! Binnen een paar uur kan je al iets hebben staan, waarmee je je bestaande loyale klanten kan bedienen. Interesse? Profiteer van deze actie via deze link en jouw webshop is binnen no time up and running!

Productaanbod vergroten

Veel (online) retailers spelen in op de huidige consumentenbehoeften door het aanbieden van populaire productcategorieën zoals woondecoratie, verzorgingsmiddelen, speelgoed, wenskaarten en alles voor de tuin en binnenplanten. Naast het aanbieden van deze productcategorieën, inspireren we onze retailers graag met blogs waarin we passende producten en collecties presenteren. Producten die juist in deze tijd goed verkopen. Dat is waarom wij recentelijk inzetten op “Cocooning”, items voor in én rondom het huis, voor jouzelf en voor activiteiten met het hele gezin. Ontdek hier zowel de Cocooning Home & Beauty als de Cocooning Family & Cooking collectie. Mis je nog bepaalde producten of merken en wil je andere winkeliers helpen met het opbouwen van een slim assortiment? Refereer je merk en maak kans op €250,- shoptegoed.

Overige initiatieven van Orderchamp

Orderchamp blijft naar manieren zoeken om de inkoopervaring nog beter en voordeliger te laten verlopen. Zo hebben we de minimale bestelbedragen van onze leveranciers nog lager gezet. Ook helpen we je graag bij het opbouwen van een alternatief productaanbod en adviseren we additionele categorieën die je kunt toevoegen aan je bestaande assortiment.

Inspiratie en educatie

We schrijven wekelijks educatieve content en inspirerende blogs om onze retailers en merken op weg te helpen. Alle artikelen zijn te vinden op het Orderchamp blog.

Webinars

Binnen het Orderchamp team hebben we veel experts die hun kennis graag met onze retailers delen. Benieuwd? Schrijf je in voor één van de aankomende webinars. Je kunt ook de vorige webinars op je gemak terugkijken op de webinar pagina van Orderchamp!

 Facebook groep voor retailers

Ben je al lid van onze speciale Facebook groep voor retailers? Hier geven wij antwoord op al jouw vragen en die van mede-winkeliers. Houd daarnaast onze andere sociale mediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws; check hiervoor onze Instagram en LinkedIn.

“Deze enquête is online afgenomen door Orderchamp in april 2020, onder 657 winkeliers in Nederland en België. Daarnaast ontvangen wij wekelijks feedback van honderden retailers. Voor gedetailleerde vragen rondom de enquête, contacteer [email protected].”

Soortgelijke blogs

Laat een reactie achter

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram