Tips en begeleiding voor onze fysieke, online en omnichannel- retailers in tijden van COVID-19.

In deze onzekere tijden doen we er bij Orderchamp alles aan om ondersteuning te bieden aan onze retailers. Wij doen dit door relevante informatie te delen en tools te geven om door te blijven bouwen. Samen halen we het beste uit deze uitdagende periode!

Op deze pagina geven we je advies over hoe je productief kunt blijven en de juiste stappen kunt zetten richting betere tijden. We zullen dit document blijven updaten met relevante informatie om je (web)winkel in stand te houden. Bij Orderchamp zijn we er om te helpen.

Algemeen advies van ons: bescherm jezelf en anderen boven alles. Veiligheid moet ieders prioriteit zijn.

Deel A. Tips voor fysieke winkels:
1. Communiceer met jouw klanten
2. Een professionele webwinkel starten
3. Breng je financiën in kaart en tel je voorraad
4. Geef je winkel een “ABC-voorraadanalyse”
5. Koop essentiële spullen in
6. Praat met je leveranciers
7. Pre-order strategie en speciale kortingen

Deel B. Tips voor online & omnichannel winkels:
1. Wees vindbaar
2. Sociale Media
3. Installeer een chat plug-in
4. Voeg pre-orders toe aan je webshop
5. Stuur e-mails met kortingscodes
6. Verkoop cadeaubonnen
7. Wees flexibel!

Deel C. Overige bronnen om in de gaten te houden

A. Tips voor fysieke winkels

Aangezien veel retailers hun fysieke ruimtes moeten sluiten, is één van de grootste uitdagingen nu hoe de verloren inkomsten uit deze winkels kunnen worden gecompenseerd. Hieronder delen we enkele directe stappen die je al kunt nemen. Dit gaat je lukken!

1. Communiceer met jouw klanten
Het is belangrijk om met jouw consumenten te communiceren. Laat daarom aan jouw klanten weten dat ze nog steeds bij jou hun aankopen kunnen doen. Het is belangrijk om ze in ieder geval te laten weten dat je er nog bent om ze van hun favoriete producten te voorzien. Als jouw fysieke winkel gesloten is, kan je ze doorverwijzen naar jouw online winkel. Heb je er (nog) geen? Naast het te overwegen om er één te lanceren, kan een snel alternatief zijn om je producten aan te bieden op social media en / of via e-mail. In de tussentijd kan jij jouw online winkel voorbereiden. Wil je meer weten over e-commerce en tips voor online retailers? Scroll dan gauw verder!

Als je een relatief klein bedrijf hebt, kan je proberen jouw bestellingen handmatig te verwerken. Bijvoorbeeld door producten rechtstreeks aan klanten te leveren, in plaats van ze naar je winkel te laten komen. De klant is natuurlijk koning en deze persoonlijke benadering zal zeer op prijs worden gesteld. Op de lange termijn profiteer je hier van!

2. Een professionele webwinkel starten
Mogelijk heb je er al eens aan gedacht: het uitbreiden van je business via digitale kanalen. Er heeft zich geen betere tijd aangebroken dan de huidige om dit te onderzoeken. Er zijn verschillende providers die je kunnen helpen, maar wij hebben iets speciaals voor je geregeld. Speciaal voor klanten van Orderchamp biedt Lightspeed nu een abonnement met korting aan (3 maanden gratis). Met de voordelen van de laagste betaaltarieven via Lightspeed Payments en de webwinkel wordt gratis voor je opgezet door een Lightspeed partner. Dit betekent dat je jouw online winkel in een mum van tijd kan laten draaien, terwijl je profiteert van minimale operationele kosten.

3. Breng je financiën in kaart en tel je voorraad
Profiteer van deze tijd om je financiën op een rij te zetten! Neem bijvoorbeeld eens de tijd om jouw algehele financiële plaatje te bekijken en breng je liquiditeit in kaart. Als jij jouw (vaste) kosten en beschikbaar kapitaal begrijpt, kan je weloverwogen beslissingen nemen over waarop je kan bezuinigen. Het is belangrijk om rekening te houden met beide kanten; zowel openstaande facturen die je kan innen maar ook hoe je bepaalde kosten kunt uitstellen of besparen.

Naast het bijwerken van jouw financiën, kan je ook productief te blijven door een fysieke voorraadtelling te doen. Voor de meeste retailers is dit een taak die vaak wordt uitgesteld vanwege het tijdrovende karakter ervan. Deze taak is nu echter meer nodig dan ooit. Het geeft een nauwkeurige inventaris update; op bepaalde plaatsen zullen er tekorten zijn, op andere plaatsen zullen er overschotten zijn.

4. Geef je winkel een ‘‘ABC-voorraadanalyse’’
Op deze manier geef je prioriteit aan producten op basis van de prestaties in de winkel. Deze analyse helpt je om producten te beoordelen op basis van de waarde die ze voor het bedrijf creëren. Op deze manier kan je jouw risicovolle winkelgebieden lokaliseren en krimp minimaliseren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ‘A’-klasse of goed presterende producten te pushen via marketingcommunicatie, terwijl je de ‘B’-klasse of gemiddeld presterende producten met rust laat. Merk je dat je veel ‘C’-klasse of slecht presterende producten op voorraad hebt? Dit betekent dat je kwetsbaar bent voor overaanbod. Hier kunnen zware kortingen dan weer bij helpen.

Zorg er verder voor dat je altijd producten in kleine hoeveelheden koopt. Zo kan je jezelf nog sneller aanpassen aan veranderende consumententrends, zonder financieel blootgesteld te zijn. Bekijk hier onze merken die een minimale bestelwaarde van minder dan € 100, – hanteren.

5. Koop essentiële spullen in
Consumenten kopen massaal essentiële producten in. Onderzoek daarom welke van jouw producten door de consument als essentieel kunnen worden beschouwd en promoot deze. Als je nog geen essentiële producten verkoopt, bedenk dan welke producten je zou kunnen inkopen en toevoegen als nieuwe productcategorie. Bepaal wat de consument nu nodig heeft en speel hier op in.

6. Praat met je leveranciers
Voer een open gesprek met je huidige leveranciers. Hoe zit het met hun voorraadbeschikbaarheid? Hoe gaan ze tegenwoordig hun transport doen? Geldt er een lange levertermijn? Dit verandert waarschijnlijk allemaal. Wat je kan doen om als retailer veilig te blijven, is om hetzelfde product bij meerdere leveranciers in te kopen. Indien één leverancier deze dan niet of te laat levert, kan je dit met de andere leveranciers afhandelen.

Ben je momenteel niet liquide genoeg om je leveranciers te betalen? Wees dan transparant. Maak een overeenkomst waarmee jullie beiden op korte termijn kunnen leven om zo een goede onderlinge relatie te behouden. Bovendien lanceren we binnenkort een functie op Orderchamp genaamd ‘Net60’, waarmee retailers de mogelijkheid krijgen om hun leveranciers binnen 60 dagen te betalen.

7. Pre-order strategie en speciale kortingen
Klanten begrijpen dat het een bijzonder uitdagende tijd is voor lokale retailers. Vraag je loyale klanten dus om populaire producten vooraf te bestellen. Daarnaast kun je trouwe klanten een brief sturen met een kortingscode. Bepaal hierbij welke klant wat koopt en personaliseer de korting voor een productcategorie. Dit heeft een positief effect op je voorraad.

8. Breng de pakketjes van jouw vaste klanten persoonlijk langs!
Bezorg de bestellingen van jouw vaste klanten in jouw stad/dorp aan huis. Naast duurzaam, tover je gegarandeerd een glimlach op het gezicht van jouw klant en kun je hem of haar meteen een fijne kerst en een gelukkig nieuw jaar wensen.

B. Tips voor online & omnichannel-winkels

Aangezien er een verschuiving zal plaatsvinden naar online, is het essentieel om je te focussen op e-commerce; inclusief de communicatie, marketing en strategieën er om heen. Hieronder vind je onze tips.

1. Wees vindbaar
Zorg er ook voor dat jouw webwinkel naar boven komt in online zoekresultaten. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar dit is niet altijd het geval. Adverteer bijvoorbeeld op je eigen zoekwoorden via Google Ads. De prijs per klik is relatief gezien zeer laag, er is immers weinig concurrentie. Je kan jouw kansen vergroten door bijvoorbeeld bedrijfsvermeldingen te zetten op Google, Yelp, Facebook en andere platforms.

2. Sociale Media
Gebruik social media om dagelijks contact te onderhouden met jouw klanten omtrent de gang van zaken voor jouw winkel. Bedenk hierbij creatieve manieren om jouw producten een podium te geven. De klant moet op jouw pagina precies kunnen zien wat jouw assortiment is. Daarnaast kun je o.a. Instagram en Facebook inzetten om direct door te linken naar producten op jouw webshop, die de klant daarna eenvoudig kan toevoegen in de winkelmand. Sociale media dient eigenlijk als een extra toevoeging en zal meer consumenten bereiken, en indien goed ingezet, uiteindelijk meer omzet genereren.

Voorbeelden van Instagram stories en een chat plug-in

3. Installeer een chat plug-in
Instant messaging is een eenvoudige en handige manier voor bedrijven om met hun klanten te communiceren. Het maakt niet alleen het leven voor jou en jouw klanten gemakkelijker, het biedt ook waardevolle informatie voor marketeers. Bij Orderchamp gebruiken we Tidio, wat we zouden aanraden omdat het ons in staat stelt gepersonaliseerde berichten en automatische reductiecodes te configureren. We raden Zendesk Chat ook aan, het maakt zowel ondersteuningstickets als chats op één platform mogelijk.

4. Voeg pre-orders toe aan je webshop
Zoals we hier boven al aangaven, is het introduceren van een pre-orderknop en het aanbieden van pre-orderartikelen een goede oplossing voor online winkels. Hiermee kan je items verkopen die je nog niet hebt en kunnen jouw klanten een product kopen voordat het is gemaakt en verzonden. Het garandeert je dus een bepaald aantal productverkopen en inkomsten gedurende een bepaalde periode.

5. Stuur e-mails met kortingscodes
E-mailcampagnes en promotiecodes zijn uiterst waardevolle tools, vooral wanneer ze samen worden gebruikt. Er zijn veel verschillende manieren om kortingscodes toe te passen. Aarzel niet om je e-mails te personaliseren, de naam van de persoon toe te voegen, speciale kortingen voor verjaardagen aan te bieden, en andere promotiecodes in te zetten om aankoop te stimuleren. Creatief zijn wordt beloond!

6. Verkoop cadeaubonnen
Stimuleer je klanten om in deze periode ​​cadeaubonnen te kopen. Zo krijg je alsnog uitbetaald en zorgt dit er (in de meeste gevallen) voor dat een klant in de toekomst terugkeert. Voor bedrijven met bijzonder kleine marges kunnen cadeaubonnen helpen het hoofd boven water te houden totdat de crisis voorbij is.

7. Wees flexibel!
Jaarlijks wordt ongeveer 30% van de online aankopen geretourneerd. Dit komt doordat online shoppers de producten niet kunnen zien, aanraken en proberen. Als winkelier zou je flexibeler kunnen zijn in het retourbeleid, zoals het aanbieden van het rendement of de mogelijkheid tot ruilen. Dit zou meer verkeer naar je site kunnen genereren en meer tevredenheid bij jouw klanten.

8. Bied extraatjes aan voor de feestdagen!
Voeg bij de check-out een optie toe om de producten mooi in te laten pakken. Zeker met de feestdagen die voor de deur staan is het fijn als je dit al voor je klant kunt doen! Ze zullen dit enorm waarderen.

In de tussentijd zullen wij bij Orderchamp door blijven gaan met het delen van alle relevante informatie. Zo kunnen wij onze retailers helpen weloverwogen beslissingen te nemen voor hun bedrijf. Naast deze blogs, zullen we webinars organiseren voor onze retailers. In onze eerste webinar behandelden we al hoe je jouw online winkel succesvol kunt maken. Nieuwsgierig naar de komende webinar? Blijf op de hoogte via de e-mail en onze sociale media kanalen.

Blijf dus op de hoogte door onze website en sociale media kanalen in de gaten te houden. Laat ons weten hoe we jou kunnen helpen! Wat kom jij voor uitdagingen tegen? Welke impact of veranderingen ervaar jij? We zullen al deze informatie bundelen en weer inzetten om andere retailers te helpen slagen in deze uitdagende tijd.

C. Overige bronnen om in de gaten te houden

Een extra tip die wij aan onze retailers willen meegeven is: blijf op de hoogte en zoek naar financiële steun en kredietmogelijkheden! Wil je weten welke opties er voor jou als ondernemer zijn? Naast de Europese World Health Organisation (WHO) kan je per land de volgende websites in de gaten houden:

Nederland
Kamer van Koophandel (KvK)
Rijksoverheid en Rijksoverheid Economische Maatregelen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Thuiswinkel – Impact Corona op Online Retail
INRETAIL
RVO

België
Overheid Vlaanderen
Vlaanderen.be
FOD financiën
Zorg en Gezondheid

Frankrijk
Gouvernement
Organisation mondiale de la Santé

Duitsland
Bundesministerium für Gesundheit
Einzelhandel
Europäische Kommission

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram