Vijf tips voor winkeliers om hun sales te boosten

Voor winkeliers is Pasen een uitgelezen kans om verschillende promotietools in te zetten. Naast speciale aanbieding en kortingen zijn er een hoop originele, maar vooral leuke manieren om jouw sales gedurende deze periode een boost te geven. In deze blog geven we je vijf inspirerende tips!

Belangrijk: vergeet niet trouw te blijven aan jouw unieke winkel- of merk DNA en alleen relevante aanbiedingen voor jouw type klant aan te bieden.

Integreer spellen – Voeg wat plezier toe

Spellen en plezier brengen het innerlijke kind in iedereen naar boven! Welke betere manier is er om jouw winkelverkeer te vergroten, de verkoop te stimuleren en tegemoet te komen aan jongere consumenten dan ze te vermaken? Hieronder lees je hoe je dit kan inzetten in jouw winkel, webshop en via social media.

Een voor de hand liggende keuze is bijvoorbeeld een paaseierenjacht op te zetten in jouw (online) winkel. Dit is leuk én interactief. In de fysieke winkel kun je dit toepassen door op de winkelvloer stickers van paaseieren weer te geven en winkelbezoekers deze allemaal te laten verzamelen in een folder. Zo loop je de consumenten als het ware via een route door de winkel en daarmee maken ze kennis met allerlei verschillende productcategorieën. Dit vergroot ook weer de kans op impulsaankopen. Zodra alle eieren verzameld zijn, krijgen ze een korting bij de kassa. Online kun je de paaseierenjacht ook doortrekken door de paaseieren achter verschillende productcategorieën te verbergen. Dit geeft hetzelfde effect, gezien de consument zo ook jouw aanbod leert kennen. Wanneer alle eieren verzameld zijn, ontvangen ze een korting in hun winkelmand tijdens de check-out.

Naast de winkel en op de webshop kan je ook via social media spellen en plezier toevoegen. Doe dit bijvoorbeeld door interactieve Instagram stories te maken in de vorm van bijvoorbeeld polls of laat ze verschillende producten beoordelen. Zo krijg je real-time feedback, die je weer in het volgende seizoen kunt gebruiken als learnings!

Mix & Match – Inspireren door te combineren

Inspireer de consument door verschillende paas producten en categorieën met elkaar te combineren. Voeg eventueel staffelkortingen toe op vergelijkbare, paas-gerelateerde producten. Kruispromotie helpt het bewustzijn voor andere items te vergroten. Inspireer je klanten met bijvoorbeeld een paas tafel in de winkel, of inspireer ze online met de ”gerelateerde producten” functie of inspirerende productfoto’s. Geef een passend advies en raad ze aan meerdere product combinaties te maken. Verwerk dit bijvoorbeeld in de nieuwsbrief door een uitgebreide paas mail met alle benodigdheden; van servies tot allerlei soorten decoraties. Op Orderchamp kun je eenvoudig door de verschillende categorieën browsen. Gebruik als basis het servies van Royal Boch en geef het ensemble wat kleur met glazen van Jaspers Tabletop, een hand geschilderde theepot van Mrinalika Jain en de servetten van Rozablue. Tot slot fleur je de tafel nog op met de droogbloemen van Bries aan Zee in een vaas van Laulabel.

Winacties – Vergroot jouw naamsbekendheid

Winacties zijn eenvoudige, last-minute manieren waar elke retailer van kan profiteren. Het menselijk brein is van nature aangetrokken tot het woord “winnen”. Je kan dit op verschillende manieren doen. Allereerst moet je nadenken of je wil dat één iemand wint, of dat mensen hun vrienden erbij betrekken en er zo meer verkeer naar jouw winkel/website of sociale media kanaal komt. Voor één winnaar kan je een simpel like, share en win principe uitvoeren, en voor meer winnaars kun je consumenten aansporen hun vriend/of vriendin te taggen. Kortom: sociale media is de ideale plek om een winactie op te zetten.

Winacties kun je ook een creatieve insteek geven door bijvoorbeeld een glazen bol met paaseitjes te posten en mensen te laten raden hoeveel eieren er in zitten. Na de paas actie verzamel je alle resultaten en maak je de winnaar bekend in een post. De winnaar kun je dan een cadeau(bon) geven of een korting. Of organiseer een wedstrijd voor de beste paasfoto’s, ei-ontwerpen of paas tafel.  Beloon de winnaar met een cadeau(bon), korting of leuk uitje. Werk in het laatste geval dan samen met een horeca ondernemer. Onthoud hierbij wederom dat deze horeca gelegenheid moet aansluiten bij jouw winkelconcept.

Evenement – Offline ervaring

Evenementen creëren een beleving en kunnen de meerwaarde van producten vergroten. Deze beleving kan een positief effect hebben en de consument te stimuleren tot het willen doen van aankoop vanwege het gevoel dat hij of zij erbij krijgt. Organiseer alvorens de paas periode een kleinschalig evenement voor consumenten of influencers in de vorm van bijv. een paasbrunch of borrel. Zet een mooie tafel neer in jouw winkel en gebruik hierbij paasthema servies- en decoratie. In dit soort evenementen gaat tijd en geld zitten, maar de opbrengst hiervan zal dit weer goed maken. Zo kun je tijdens het event een korting aanbieden, waardoor iedereen na afloop als eerst de paascollectie kan scoren met korting. Daarnaast verhoog je zo de kans op mond-op-mond reclame en word je op social media genoemd. Heb je een achterban op Instagram die je graag wil laten meegenieten met het evenement? Als laatste boost-middel zou je dan ook nog Live kunnen gaan via de Livestream mogelijkheid. Zo neem je ook jouw online publiek mee in de offline ervaring.

Boomerang promotie – Doe iets voor je loyale klanten

Hebben jouw klanten veel aankopen gedaan tijdens de paas periode? Bedank deze dan door een boomerang promotie aan te bieden! Dit werkt als volgt: komen deze klanten na de paas periode weer terug naar de winkel? Dan ontvangen ze een korting bij hun eerstvolgende aankoop. Zo verhoog je de retentie binnen jouw winkel.

Fijne Pasen!

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram