Deel 1: Ons verhaal

Het inkoopseizoen is weer begonnen, tijd voor een reflectie. In deze driedelige blogserie neemt onze CEO en co-founder Joost Brugmans je mee in de visie van Orderchamp. We zijn op weg naar iets groots en daar vertellen we je graag meer over. Dit is deel 1: ons verhaal.

Ondernemerschap en retail zit in ons DNA; daarom bouwen we dit product voor onze community. De meerderheid van ons team was vanaf 2008 verantwoordelijk voor het succes van SaaS e-commerceplatform SEOshop, dat in 2015 werd overgenomen door Lightspeed voordat het vorig jaar naar de beurs ging (TSX: LSPD). 

Eind 2018 kregen wij echter een nieuw idee.

Als digitale retail pioneers bij SEOshop hebben we de verandering in het winkellandschap van heel dichtbij mogen meemaken. We zagen een explosie aan nieuwe en succesvolle webshops en lazen veel berichten dat het slecht ging met de fysieke retail. Al snel was “omnichannel” het buzz-woord binnen de retail gemeenschap om deze neerwaartse trend te doorbreken en daar speelden we dan ook op in door met Lightspeed te fuseren. We hebben zeer veel fysieke ondernemers geholpen met het opstarten van hun online kanaal, en vice versa zijn succesvolle e-tailers een winkel begonnen. Deze kruisbestuiving heeft voor veel verjonging in de industrie gezorgd en is volgens ons de basis voor hedendaags succes. 

Wapenen tegen online B2C marketplaces
We zagen ook dat de grotere e-commerce spelers zoals Bol.com en Amazon zich als handelsplatformen manifesteerden. Hun online groei lijkt niet meer te stoppen. Een behoorlijk aantal retailers heeft moeite zich te wapenen tegen dit grote geweld. Een deel kiest eieren voor zijn geld; ze voegen zich bij de marktplaatsen en adverteren op deze kanalen. Er is echter een addertje onder het gras met nadelige langetermijneffecten voor die winkeliers: de giganten sturen voornamelijk op prijs, worden alleen maar groter en nemen succesvolle producten op in de eigen collectie, waardoor de kleinere speler meer en meer in de verdrukking geraakt. Inmiddels hebben veel retailers dit door en is er een beweging ontstaan die de ‘lokale retailer’ weer centraal wilt stellen. En dat willen wij ook.

Succesvol als retailer
De krantenkoppen laten echter nog steeds een negatief beeld zien van de ‘fysieke retailer’, maar als je inzoomt zie je dat het met name gaat om de grotere dertien-in-een-dozijn ketens. Deze winkels en warenhuizen voegen weinig waarde toe omdat de producten die zij aanbieden ook online gevonden kunnen worden, o.a. bij de eerder genoemde e-commerce giganten, vaak tegen een betere prijs. Als je uitzoomt, zie je dat succesvolle lokale winkeliers een streepje voor hebben omdat ze unieke producten selecteren en een buitengewone service presenteren aan de consument. Ze hebben zich daarmee staande gehouden in een tijd waarin de ketens domineerden en online roet in het eten probeerde te gooien. Moet elke hedendaagse retailer zich dus niet hyperfocussen op een uniek samengesteld assortiment? Is dat wellicht de sleutel tot succes? Wij denken van wel.

Een van de creatieve concept stores die via Orderchamp inkopen doet, is Bos & Heij uit Arnhem

Met nieuwe type winkels, zoals de concept stores en lifestyle boutiques, waar het gaat om beleving en selectie, gaat de lokale retail weer de wedstrijd winnen. Deze winkels voeren combinaties van verschillende categorieën – bijvoorbeeld kleding met wooninrichting – waardoor een consument steeds weer verrast wordt en terug blijft komen. Deze winkels vormen een essentieel onderdeel van het karakter van onze toekomstige lokale gemeenschappen. Orderchamp wilt deze zelfstandige retailers helpen om een nog groter verschil te maken en daarmee de winkel van de toekomst ondersteunen.

Unieke merchandise in elke winkel
Wij geloven dat winkels zich van de massa kunnen onderscheiden door een uniek productaanbod. Denk bijvoorbeeld aan handgemaakte creaties, producten met een maatschappelijk verhaal of duurzame achtergrond. Door de ‘maker revolutie’ zijn er meer merken dan ooit tevoren. Er zijn echter veel inefficiënties in het huidige wholesale model, waardoor deze merken moeite hebben met het vinden van de juiste verkoopkanalen en omgekeerd vinden retailers het lastig om bijzondere producten te ontdekken.

“Orderchamp vindt wholesale opnieuw uit. In onze digitale marktplaats verbinden we zelfstandige retailers en merken met elkaar om wereldwijd relevant te blijven voor lokale consumenten.”

Daarom sluiten wij dagelijks unieke merken aan die we door middel van machine learning in contact brengen met de juiste retailer. Omdat we data-gedreven werken, nemen we het buikgevoel weg, waardoor we een waardevolle toevoeging zijn voor beide partijen. Daarnaast zetten we ons sociale platform in om interactie te faciliteren. Onze missie vertaalt zich tweeledig: 1) retailers komen in aanraking met een enorme catalogus van unieke en kwalitatieve producten die ze in kleinere aantallen kunnen inkopen en 2) leveranciers krijgen toegang tot een netwerk van potentiële nieuwe afnemers in verschillende regio’s. Met onze visie om unieke producten in elke winkel te krijgen, helpen we zowel retailers als merken om hun bedrijf te laten groeien.

Blitsr
Ted and Tone
LANTARA
Kyky Amsterdam

We blijven bouwen aan ons product om de retail community te ondersteunen. Het vertrouwen van de eerste gebruikers en de groei die we hebben doorgemaakt in de eerste maanden geven het team heel veel energie. Bedankt! We lanceren een aantal nieuwe features in de komende maanden en daarover vertel ik jullie graag meer in deel 2: “Een korte terugblik met mooie, internationale vooruitzichten voor merken en retailers”.

Bezoek ons live
Kun je niet wachten op deze aankondiging en wil je weten wat er komen gaat? Bezoek ons dan in person. We zullen de komende weken te vinden zijn op enkele van de grootste internationale vakbeurzen. We staan tevens met standnr. 328 op de Webwinkel Vakdagen op 29 en 30 januari. Daarna staan we op 1 en 2 februari met standnr. B93 op de komende editie van showUP.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram