Meer conversie. Dat is wat elke retailer met een webshop uiteindelijk wil bereiken. Je kunt hier allerlei complexe analyses voor laten uitvoeren. Wij van Orderchamp geven je liever een aantal quick-wins die je kunt doorvoeren waardoor de conversie bijna gegarandeerd zal toenemen. In enkele uren kun je dit al bewerkstelligen, zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. In dit blog geven we je handige 8 tips!

1: Snelheid optimalisatie

Niemand zit te wachten op een trage webshop. Alleen al op snelheid kun je de conversie enorm doen toenemen. Als je een webshop op basis van Woocommerce gebruikt is het met enkele plugins mogelijk om de snelheid enorm te verhogen. De regel is: hoe sneller je webshop, hoe beter die converteert. Met een goede caching plugin, afbeelding optimalisatie en snelle webhosting kun je de snelheid van je webwinkel enorm verhogen wat de gebruikerservaring ten goede komt.

2: Laat retailers zien dat ze jouw producten op Orderchamp kunnen inkopen

Installeer een button op jouw website die doorverwijst naar jouw storefront op Orderchamp. Zo zien potentiële retailers direct dat ze hier jouw producten kunnen inkopen.

3: Winkelwagen optimalisatie

De winkelwagen is een plaats waar veel bezoekers uiteindelijk zullen afhaken. Percentages tot 60% zijn eerder regel dan uitzondering. Toch is dit vaak onnodig. Met simpele aanpassingen kun je de clickthrough en uiteindelijke conversie gemakkelijk verhogen. Voor de winkelpagina geldt dat je bijvoorbeeld op mobiel enkel de benodigde informatie moet weergeven en moet zorgen dat de “afreken” knop zichtbaar is en opvalt. Vaak zie je dat bezoekers op hun smartphone nog veel moeten scrollen, waardoor ze eerder geneigd zijn om af te haken. Verder is een visuele-trigger m.b.t. de producten erg belangrijk. Zorg dus dat je een kleine thumbnail van de producten weergeeft, ongeacht hun device.

Er zijn nog veel meer kleinere zaken die je kunt aanpakken om te zorgen dat men niet afhaakt. De winkelwagen zal vaak worden gebruikt om een overzicht te krijgen van de producten. Als ze hiervoor naar een aparte pagina moeten, is dat potentieel een uitstappunt. Vaak wilt men namelijk even kijken en weer verder winkelen. Als je dit moeilijk maakt, krijg je afhakers. Door de winkelwagen bijvoorbeeld in een sidebar of popup te verwerken die je makkelijk kunt wegdrukken, zorg je ervoor dat veel minder bezoekers afhaken.

Uiteindelijk is het doel dat men vanuit de winkelwagen naar de afrekenpagina gaat. Het is dus essentieel om in ieder geval de nadruk te leggen op de knop naar de afrekenpagina. Deze moet op een positieve manier opvallen en onder alle omstandigheden goed bereikbaar zijn.

4: De afrekenpagina optimaliseren

Na de winkelwagen-pagina komt men op de afreken-pagina. Het is cruciaal dat je deze zo goed mogelijk optimaliseert. Dit kun je vrij gemakkelijk doen door bijvoorbeeld te zorgen voor overzicht. Je moet het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk maken. Zorg dat er zo min mogelijk stappen nodig zijn om de daadwerkelijke betaling te doen. Combineer daarom de invulvelden met het gedeelte van de betaling. Het is onnodig om deze twee gedeeltes gescheiden te houden, want dat zorgt alleen maar voor afhakers omdat je de bezoeker forceert om een extra stap te zetten.

Tevens is het belangrijk dat de gebruiker zo min mogelijk informatie hoeft in te vullen om succesvol een aankoop te kunnen doen. Denk hierbij aan automatische adres-aanvulling op basis van een postcode en huisnummer. Zorg er in ieder geval voor dat je geen onnodige informatie vraagt.

Verder is het belangrijk dat de formulier-invulvelden technisch gezien goed werken en voor zo min mogelijk overlast zorgen. Je wilt niet dat wanneer iemand via zijn smartphone op een invulveld drukt, de gehele pagina in gaat zoomen. Helaas komt dit nog vaak voor.

Tot slot moet je voorkomen dat je de gebruiker aan het afleiden bent met allerlei informatie en knoppen die niet relevant zijn voor het afronden van de bestelling. Zorg dat je enkel de broodnodige informatie laat zien om de gebruiker zo snel en gemakkelijk mogelijk tot een betaling te laten komen.

5: Zorg dat je afhakers alsnog terugkeren

Mocht een bezoeker afhaken in de winkelwagen of op de afrekenpagina, zorg dan dat je hem korte tijd later weer benaderd om zijn order alsnog af te maken. Conversies kunnen tot wel 15% toenemen als je een goede ‘abandoned cart flow’ inricht. Voor vrijwel elk systeem zijn er gemakkelijke plug-ins te vinden waarmee je zonder technische kennis een abandoned-cart-flow in kan richten in jouw webshop. Mocht je meer technische kennis in huis hebben is het aan te raden om dit een belangrijk onderdeel te maken van je campagne-flows.

6: Uitstraling van je webshop

Uitstraling van een webshop is nog steeds het belangrijkste om conversie te verhogen. Goed kleurgebruik, moderne fonts, uitlijning en fotografie van hoge kwaliteit dragen hier veel aan bij. Dit is niet iets dat je even snel integreert, maar kleine stapjes in de goede richting kunnen al een enorme impact hebben. 

7: Social proof

In deze tijd van social media en klantervaringen is social-proof enorm belangrijk om terug te laten komen in je webshop. Steeds meer mensen zoeken naar recensies en ervaringen van klanten die al eens een aankoop hebben gedaan. Het komt vreemd over als je anno 2019 niet laat zien dat je actief bent op social-media en open staat voor feedback. Integreer dus al jouw social-media kanalen in de website, licht positieve recensies uit en besteed aandacht aan testimonials. Dit draagt allemaal bij aan het vertrouwen van de potentiele klant en zal leiden tot meer conversies.

8: Bekijk onze webinar

Wij doen er bij Orderchamp alles aan om onze retailers & merken zo goed mogelijk te adviseren. Naast het schrijven van dit soort educatieve blogs, hebben wij ook verschillende webinars gegeven. Deze kun je gemakkelijk terugkijken via deze pagina. Zo hebben wij ook een webinar gegeven met het onderwerp: ”Hoe maak je jouw webwinkel succesvol?”. Hierin komen bovenstaande onderwerpen onder andere aan bod. Kijk de webinar terug op jouw gemak en leer hoe je jouw webwinkel succesvol maakt!

Webinar Orderchamp: ”Hoe maak je jouw webwinkel succesvol?”

Mocht je na het lezen van bovenstaande tips nog vragen hebben, stel deze gerust via de mail via [email protected] of door ons telefonisch te bereiken op  +31(0) 20 308 08 08.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram