Onze maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen dragen er aan bij dat het consumentengedrag continu veranderd. Dit kan soms heel snel gaan waardoor zelfs binnen een generatie al grote veranderingen optreden. Als winkelier is het van belang op de hoogte te blijven van de relevante trends en hier tijdig op in te spelen.

Voor (web) winkels kan het een grote uitdaging zijn in zeer korte tijd flexibel te reageren op de alsmaar veranderende consumenten trends. In dit blog geven we je de update van eigenschappen van hedendaags consumentengedrag en hoe hier slim op in te spelen.

Consumentengedrag

1: Service

De nieuwe consument is enorm verwend geraakt wat klantenservice betreft en verwacht dan ook van jou dat je vrijwel direct antwoord geeft op een vraag of verzoek. De correcte afhandeling van orders is belangrijker dan ooit. De consument verwacht dat producten altijd op voorraad zijn, deze razendsnel geleverd kunnen worden en dat ze deze gratis mogen ruilen of retourneren. Ook het achteraf betalen wordt steeds gewoonlijker, met services als Klarna en Afterpay.. Probeer eerst te kijken wat voor jouw (web)winkel haalbaar is. En wees transparant over wat de consument van jou kan verwachten. Probeer echter wel zo goed mogelijk op deze behoeften in te spelen, want dit kan een concurrerend voordeel opleveren.

2: De nieuwe consument verwacht een omnichannel benadering

Heb je naast een fysieke winkel er al aan gedacht een webshop te openen zodat jouw klanten 24/7 bij jou kunnen shoppen? En beheer je ook social media kanalen om jouw klanten te inspireren? Zorg allereerst dat dit staat. Belangrijk is hierbij dat alles zo goed mogelijk met elkaar geïntegreerd is en dat de klant gemakkelijk geholpen kan worden, ongeacht het platform waarop ze actief zijn. Dit betekent dat al hun offline vragen ook in de online omgeving verwerkt moeten kunnen worden. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Het correct verbinden van alle datastromen is hier de key!

3: De nieuwe consument is gevoelig voor de look & feel

Zelfs met een goede klantenservice en concurrerende prijzen kun je nog steeds verliezen. De beeldvorming is belangrijker dan ooit, zowel offline als online. Speel in op de laatste trends en stijlen en pas dit toe op alles dat je doet. Van de communicatiestijl tot en met de fotografie: alles moet kloppen, op elk kanaal dat je gebruikt om te verkopen. Hier komt ook weer een stukje omnichannel; zorg dat de look & feel van jouw webshop, brochures, e-mails en sociale media kanalen gelijk is. Alleen op die manier zal de consument jouw merk of winkel onthouden.

4: De nieuwe consument is niet snel loyaal

Het is vandaag de dag enorm eenvoudig voor de consument om naar jouw concurrent te stappen. Klanten zoeken de prijs en levertijd op met hun smartphones of tablets en als ze dan een beter aanbod vinden bij de concurrent, zullen ze hier direct naartoe stappen. Zo simpel is het.

Dat je niet altijd kunt concurreren op prijs is een feit. Dat je de randvoorwaarden van je propositie en klantervaring dus helemaal moet optimaliseren is dan echt een must. Voelt een klant zich goed bij jou in de winkel? Is de omgeving prikkelend en inspirerend genoeg en is er een goede reden om alsnog bij jou te kopen vanwege bijvoorbeeld jouw unieke verhaal? Dan kun je de klant alsnog voor je winnen. Dit kost echter wel moeite en dit moet je goed uitdenken. Deze moeite zal achteraf worden beloond!

5: Bied meerdere productcategorieën aan

Consumenten vinden het ideaal in één (web)winkel meerdere producten te kunnen kopen in verschillende categorieën. Dit zie je ook terug in de concept stores trend, deze winkels verkopen niet alleen een product maar een complete lifestyle. Dit door een uitgebreid en vaak uniek assortiment aan te bieden, een logische combinatie van producten. De belangrijkste driver is is dat consumenten niet zozeer een product maar een ervaring, een beleving of een emotie willen kopen. Wees ondernemend en bedenk eens hoe het anders kan!

Orderchamp als digitale B2B marktplaats

Orderchamp probeert het platform voor retailers zo gunstig en simpel mogelijk te maken. Want die zijn als het ware de B2B consumenten van onze merken. Zo kun je als retailer op het platform meerdere producten van verschillende merken aan jouw winkelmand toevoegen. Browse door de verschillende categorieën en profiteer van het voordeel van één check-out! Daarnaast staat Orderchamp enkel merken toe op het platform met een inspirerend verhaal en unieke producten waar jouw klanten dol op zullen zijn! Dat is wat Orderchamp als digitale marktplaats onderscheidt. Meer weten? Bekijk alle voordelen van inkopen op Orderchamp via deze link.

Hoe weet je wanneer je weer moet veranderen?

Het is essentieel dat je altijd op de hoogte bent van de laatste trends op zowel technologisch vlak als op lifestyle tot en met fashion. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje waardoor je tijdig kunt inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen. De nieuwe consument is altijd in beweging waardoor jij als ondernemer ook flexibel moet zijn.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram