Dat het retaillandschap voortdurend verandert, is geen geheim. Van online webwinkels, grote marktplaatsen tot fysieke winkels. Maar hoe ziet de toekomst eruit? Welke technieken zullen het winkellandschap verder transformeren en wat betekent dit concreet voor jou?

5 jaar klinkt ver weg, maar het is sneller dan je denkt. Bedenk dat het 5 jaar geleden 2014 was. Wat we toen zagen is het ontstaan van marktplaatsen, wat een grote impact heeft op online-retail. Verder is mobile-shopping steeds groter en beter geworden en is het betalen via iDeal makkelijker en sneller dan ooit. Wat we verder zagen is dat ook offline-shoppen weer aantrok. Wel in een andere vorm dan voorheen, aangezien het niet meer gaat om goedkoop & veel, maar juist om kwaliteit & gevoel.

Data interpretatie wordt efficiënter

Als we kijken naar 2024 kan het bijna niet anders dat het interpreteren van datastromen nog efficiënter zal gaan dan nu. Artificial Intelligence wordt elk jaar geavanceerder en toegankelijker. Daarnaast wordt er steeds meer data verzameld en gekoppeld aan centrale systemen. Dit betekent in ieder geval dat we straks een veel betere inzage hebben in de klant, of deze nu online of offline bij je winkelt.

Het persoonlijk benaderen van je klant met producten die ze waarschijnlijk willen hebben zal vanzelfsprekend zijn. Nu slaat men nog vaak de plank mis; je ziet bijvoorbeeld aanbevelingen voor een hotel, waar je een week eerder al bent geweest. Dit zal in 2024 waarschijnlijk niet meer gebeuren omdat zaken als productaanbevelingen veel effectiever ingezet kunnen worden.

Augmented Reality wordt nu echt mainstream

De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van consumentenelectronica zal plaatsvinden op het gebied van AR. Het is de verwachting dat dit verregaande gevolgen zal hebben voor de gehele winkelervaring. We horen het al langer, maar het kwam nog niet echt van de grond. Dat dit de komende 5 jaar wel zal gebeuren, is omdat Apple waarschijnlijk volgend jaar al met zijn eerste AR-bril op de markt komt. Zoals ze met de iPhone de smartphone markt compleet transformeerde, is het niet ondenkbaar dat ze dit met hun AR-interpretatie ook gaan doen.

Concreet betekent dit voor retail dat online en offline nog dichterbij elkaar komen. Het kan zomaar zijn dat klanten in je winkel een digitale overlay kunnen krijgen waarmee ze als ware online shoppen in jouw offline winkel. Of andersom dat ze in de eigen huiskamer rondkijken in jouw fysieke winkel. Het is dichterbij dan je denkt en dit heeft natuurlijk een gigantische impact op de winkelervaring en kan het retaillandschap wederom transformeren.

De strijd tussen de giganten gaat beginnen

Bol.com en Coolblue zijn een gegeven in Nederland. Maar ze hebben het zwaarder dan ooit tevoren. Bol.com is nog steeds niet echt winstgevend en Coolblue focust zich steeds meer op service. Ze zijn zelfs offline bezig met fysieke winkels om een meerwaarde te kunnen behouden.

Amazon heeft de wereld al verovert en staat nu letterlijk op de grens om ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. De vraag is wat dit gaat betekenen voor Bol.com en Coolblue. Marktplaats.nl bestaat namelijk ook nog steeds en is zelfs overgenomen door eBay omdat het ze hier maar niet lukte om de markt te veroveren. Of dit voor Amazon ook zo zal zijn, is de vraag. Dit moet de komende 5 jaar gaan blijken.

Er komt in ieder geval een strijd tussen de grote platformen waar ze op verschillende manieren moeten concurreren om hun meerwaarde te behouden. Voor consumenten is dit voordelig, maar dat sommige spelers het zwaar krijgen, kan bijna niet anders.

Naast Amazon is er ook nog invloed vanuit China. Alibaba en Aliexpres worden steeds efficiënter en betrouwbaarder. Distributiecentra in Europa zijn al een gegeven en de levertijd is naar Nederland nog maar een week. Dat dit de komende 5 jaar alleen maar beter wordt zal natuurlijk een impact hebben op heel veel kleinere online-retailers die het juist nu van service en levertijd moeten hebben. Op prijs kun je namelijk niet concurreren.

Wat kun je nu al doen?

Natuurlijk zijn er ook nog onvoorziene situaties die een impact kunnen hebben op het retaillandschap in 2024. Maar het is zeker slim om in ieder geval in te spelen op zaken die in de lijn der verwachting liggen. Je kunt vandaag al beginnen om je datastromen op orde te krijgen en meer aandacht te besteden aan je productpresentatie. Als je de zaken nu op orde hebt, is het makkelijker om straks snel mee te schakelen met de nieuwste trends.

Soortgelijke blogs

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram