Jezelf onderscheiden in deze alsmaar groeiende retail-industrie is een uitdaging. Het is als lokale winkelier lastig om te concurreren met de grote spelers en de steeds populairder wordende Chinese leveranciers. Ze zijn doorgaans goedkoper en de levervoorwaarden en service worden steeds beter. Je kunt hier misschien nog een tussenrol in vervullen, maar de vraag is voor hoe lang. Alibaba krijgt meer distributiecentra in Europa en de levertijd en voorwaarden zijn al bijna net zo goed als bij gangbare groothandels.

Voor groothandelaren en leveranciers is het dus van belang dat zij hun klanten zo goed mogelijk kunnen bedienen. Geen ouderwetse processen, slecht werkende webshops en een onvindbare catalogus meer dus: het is nu echt tijd om te moderniseren. Waarom zou men anders nog voor jou kiezen als ze een voordeligere optie hebben?

Retailers hebben ook een enorme uitdaging. De producten die je als (online)winkelier verkoopt, liggen vaak ook ergens anders. Online is de concurrentie zo groot dat je met je eigen webshop gewoon niet meer opvalt. Hoe kun je jezelf onderscheiden van de giganten? Orderchamp geeft je 5 tips!

1: Bied jouw klanten een assortiment onderscheidende producten

Als (online)retailer is het dus van belang jezelf te zien onderscheiden! Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Hoe je dit doet? Met unieke producten en inspirerende merken, passend bij jouw type (web)winkel. De keuze is enorm, en dat begrijpen wij. Daarom zijn wij Orderchamp gestart. Wist je dat wij alleen inspirerende merken en unieke producten toelaten op ons platform? Zo garanderen we onze retailers dat hun klanten er dol op zullen zijn. Orderchamp doet er daarnaast alles aan om jou als (online)retailer of inkoper zo gunstig mogelijke condities aan te bieden! Ontdek meer voordelen op onze inkooppagina voor retailers.

2: Personalisatie

Dan is er nog een andere oplossing, namelijk personalisatie. Dit is tijdrovend en relatief moeilijk, maar zorgt wel voor een onderscheidende factor. Je verkoopt bijvoorbeeld niet langer meer iPhone hoesjes, maar laat mensen hun eigen iPhone hoesje graveren. Je doet dit niet op simpel plastic, maar kiest een exotisch materiaal waar je een verhaal omheen kunt vertellen. Je verkoopt dus als ware meer dan een product, je verkoopt echt een gevoel. Door dit te personaliseren verkoop je een “echt” uniek product.

3: Lever een goede omnichannel ervaring

Anno 2020 ontkom je er niet meer aan verschillende kanalen in te zetten om je zichtbaarheid en bereikbaarheid van jouw (web)winkel te vergroten. Of je nu voornamelijk een offline of online-retailer bent maakt niet uit, aangezien klantgedrag zich niet meer in een enkel hokje laat plaatsen.

Zorg dat je actief bent op zoveel mogelijk relevante kanalen. Zorg daarna dat je de kanalen genoeg aandacht blijft geven. Er ontstaat bijvoorbeeld een negatieve beeldvorming als je al maanden niets hebt geplaatst op social media. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een contentkalender. Zo zorg je in ieder geval dat je op de voor jou belangrijke gelegenheden content hebt om te verspreiden over je kanalen.

Om succesvol door te kunnen groeien is het van belang om al je verschillende kanalen zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen en samen te laten werken. Dat begint bij een eenduidige look & feel en dezelfde manier van communiceren. Het belangrijkste is echter dat je alle datastromen zo goed mogelijk met elkaar in verbinding brengt zodat je alles kan meten, optimaliseren en benutten.

Verder moet je zorgen dat verschillende customer touchpoints kunnen overlappen op je verschillende kanalen. Heeft iemand de verkeerde maat besteld in je webshop? Zorg dat je klant ook offline in je winkel terecht kan. Omgekeerd geldt dit net zo goed!

4: Zorg altijd voor tevreden klanten

De klant is altijd koning, hoe vervelend dat soms ook lijkt. Is een klant niet tevreden over een aankoop of je service? Bied dan altijd de best mogelijke oplossing om de klant alsnog een goed gevoel te geven. Niet alleen is de kans groot dat ze weer terugkomen in de toekomst, het voorkomt in ieder geval negatieve online recensies en slechte mond-op-mond reclame.

Zie klantenservice als een vorm van marketing. Een oplossing kost op de korte termijn misschien geld, maar levert net zo makkelijk meer omzet op als je de pijn uit een probleem wegneemt. Een negatieve tendens wegpoetsen kost altijd meer tijd en geld dan het voorkomen hiervan.

5: Retargeting binnen je marketingstrategie

Als je op de Wehkamp zoekt naar een koelkast, zul je als consument meteen in een afgestelde marketingfunnel terecht komen waarin je langzaam wordt overgehaald tot een aankoop. Via Google kom je de koelkast continu tegen, in je e-mails van de Wehkamp gaat het verdacht vaak over koelkasten en op social media zet die trend zich door.

Gecombineerd met de geavanceerde selectiemogelijkheden van Google en Facebook kun je de potentiële klant tot op detailniveau begeleiden naar een aankoop, of dit nu online of offline is.

Soortgelijke blogs

1 reactie

Laat een reactie achter

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram