Je kunt tegenwoordig geen boetiek of horeca gelegenheid meer binnenwandelen zonder dat deze een authentieke retro-vintage vibe heeft. Van hippe koffiewinkeltjes tot concept stores met home & living: oud is het nieuwe modern! Veel slimme ondernemers spelen hier op in. Niet alleen verkoop je meer, je zorgt ook voor meer exposure. Wanneer mensen je winkel of restaurant als een soort “Instagram-waardige” experience beschouwen, zorgen ze voor gratis exposure op social media.

Deze trend lijkt in ieder geval nog niet te verminderen. Dit betekent dat we goed moeten analyseren waar de origine van deze trend ligt.

Waarom is deze trend zo populair onder de Millenials?

Wat we zien is dat er vooral bij onder de Millenials een enorme behoefte is naar retro-vintage. Juist de Millennial heeft die bewuste tijd helemaal niet meegemaakt. Zij zouden dus geen nostalgische associaties moeten hebben met deze stijlen. Waarom is het dan alsnog zo populair onder deze generatie?

De jaren 60 / 70 worden in de huidige popcultuur altijd als iconisch en creatief beschouwd. Geweldige nieuwe muziekstijlen en “onsterfelijke” muzikanten ontpopten zich in die periode. Muzikanten die door de millennials steeds weer opnieuw worden ontdekt. Hierdoor verlangen ze misschien nog meer naar een tijd die ze zelf nooit gekend hebben.

Series en films spelen ook continu in op dat gevoel. Denk aan populaire Netflix series tot en met grote films die zich afspelen in deze iconische tijd. Met retro / vintage stijlen wordt er een soort gevoel van authenticiteit en verlangen gevoed naar een tijdsperiode waar de millennial misschien wel (onbewust) naar verlangd. Een tijd waarin er nog geen internet en social-media bestond. Een tijd waar je nog even alleen kon zijn, maar waar echt menselijk contact aan de orde van de dag was. Met alle gekheid van vandaag de dag is het heerlijk om even te verdwalen in een tijd waar alles zoveel simpeler was. Een tijd die ze zelf nooit gekend hebben, waardoor ze deze nog meer kunnen verheerlijken

Dat deze trend niet snel verdwijnt lijkt dus een gegeven. Het gevoel wordt in de huidige tijd alleen maar verder aangesterkt door alle hectiek. Daarnaast wordt het continu bevestigd in de popcultuur. Niet heel vreemd dat slimme ondernemers hier op in blijven spelen. Je ziet de stijl niet voor niets terug in vrijwel alle segmenten. Van restaurants, boekenwinkels, koffie-zaakjes tot en met home & living. Iets waar de grote giganten maar moeilijk op in weten te spelen en het net niet goed weten over te brengen. Denk aan de Blokker en de HEMA waar je momenteel ziet dat ze hun hoofd nog maar net boven water weten te houden

Retro-vintage producten op Orderchamp

Inspiratie opdoen voor retro-vintage producten in jouw winkel? Neem eens gemakkelijk een kijkje op ons platform! Je vindt retro-vintage producten terug op Orderchamp in verschillende productcategorieën, zoals bij Home & Living en Mode Accessoires en Sieraden. Of vul bij onze zoekmachine eens ”retro” en ”vintage” in en bekijk de suggesties. Hieronder hebben we alvast een selectie unieke producten en merken in retro-vintage stijl voor je gemaakt.

Leuke retro-vintage gifts voor mannen en vrouwen vind je in de categorie Mode Accessoires en Sieraden op Orderchamp. Een leuke gift voor mannen kunnen de retro sokken zijn van By Tintl! Leer is vintage en kan voor mannen cadeauwinkels en conceptstores terugkomen in armbanden en leren portomonnees en andere accessoires. Bekijk zo eens deze vintage kantooretui en de overige leren accessoires van La Madallena. Of deze vintage lederen gevlochten armband van Bela Donaco.

Voor de vrouwen kiezen we het retro zonnebrillen assortiment van Komett Studios. Ook in de Tassen categorie zijn veel vintage producten terug te vinden. Neems een een kijkje bij Anna Treurniet en de kleurrijke lederen portemonnees. Over tijd zullen de portemonnees een natuurlijk vintage effect krijgen! Of bekijk eens de vintage sieradencollectie van Beadz Jewellery. De collectie sieraden zijn verguld en deels gemaakt van vintage en andere reeds geliefde stukken!

Naast de bovengenoemde cadeau’s biedt het platform ook veel Home & Living producten in retro-vintage stijl. Zoals retro speakers, lampen, wekkers en zelfs brandblussers!

Bekijk eens de Woodspeaker, gemaakt van gebruikt hout, ambachtelijk en met de hand, net als alle andere ontwerpen van Goed Houtwerk. Dankzij het unieke ontwerp, met een knipoog naar vintage en retro. Een andere speaker van Wooden Amsterdam is de Akoestische Smartphone Amplifier in rosé goud, die hedendaagse technologie toevoegt aan een retro stijl. Niet alleen is dit leuk om te verkopen in jouw winkel, ook geeft dit jouw winkel of concept store een gave uitstraling.

Nu de meeste Millenials hun iPhones als wekkers gebruiken, kan een vintage wekker in retro-look een leuke gift zijn. Wekkers in retro stijl zijn namelijk nog steeds hip en een leuke toevoeging aan de slaapkamer. De ultieme retro wekkers op Orderchamp vind je bij Greentime Woodwatch, in een roze en blauwe variant met bluetooth speaker.

Wat retro verlichting in jouw winkel creëer je met de hanglampen van Popfurniture. Een voorbeeld is deze Furny Classic hanglamp in klassiek koper. Een samensmelting van oud en nieuw: de Furny Classic is een mat zwarte hanglamp met een moderne retrolook. Extra hip detail bij deze Classic is het rooster en het zwart-witte strijkijzersnoer.

Bekijk tot slot eens de brandblussers van Fire-Art. Deze hebben elk een uniek, gaaf design compleet in retro-vintage stijl!

Op zoek naar bepaalde waarden voor retro-vintage producten voor jouw (web)winkel? Op Orderchamp kun je eenvoudig categorieën filteren op waarden! Dan laat onze zoekmachine enkel de merken en producten zien die passend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Dutch Design, Natuurlijk en Handgemaakt. Probeer het eens uit!

Soortgelijke blogs

Laat een reactie achter

De wekelijkse trends & inspiratie update ontvangen?

Bekijk Orderchamp op Instagram